Den 16. september satte DTU’s havforskningsskib Dana kursen mod Østersøen, hvor hovedformålet med togtet var at indsamle oplysninger og undersøge effekten af den store iltindstrømning fra Nordsøen og hvilken indflydelse det i givet fald kunne have på torsken under dens gydeperiode.
Togtleder Bastian Huwer fra DTU Aqua siger på DTUs hjemmeside,* ”De seneste år har der kun været ilt og salt nok i vandet til at torsken har kunnet gyde med succes i et af de tre gydeområder i Østersøen, nemlig i Bornholm Bassinet. Torskens æg synker ned gennem vandet til de når en saltholdighed, hvor de flyder. Men er der ingen ilt her, så dør de. Men netop i år er situationen særlig,”* fortæller Bastian Huwer videre, “netop fordi store salgvandsinsprøjtninger, som dem vi oplevede i 80`erne, har været fremherskende sidste vinter og giver håb om at flere torskeæg og larver vil overleve den ellers brakke Østersø.”
Gydetiden for torsk er forskellige fra Nordsøen til Østersen. I Østersøen strækker den sig fra det tidligere forår til det sene efterår. Derfor er ekspeditionen med Havforskningsskibet Dana i september måned, da også med til at afdække den sene gydeperiode for torsken i Østersøen. samtidig undersøges de vigtigste arter i økosystemmet, lige fra vandlopperne som er torskelarvernes føde til sild og brisling, der spiser torskens æg.
Ligeledes vil DTU togtet også afdække udbredelsen af dræbergoplen, der som en invasiv art pludseligt dukkede op i Østersøen igen i efteråret sidste år.
Togtet med havforskningsskibet Dana i Østersøen ledes af DTU Aqua og har desuden deltagelse af forskere fra havforskningsinstitutioner i Kiel og Warnemünde. Undersøgelserne støttes økonomisk af Dansk Center for Havforskning, Miljø- og Fødevareministeriet/NaturErhvervstyrelsen og udføres som led i BONUS-projektet Bio-C3.