Det er den populære Skagensreje, der er blevet årets pinsefisk 2015.
Vi kender vores mærkedage og højtider på hvad vi spiser, som eksempelvis Juleaften, hvor juleanden og julegrisen serveres og påskelammet til påske samt nu også pinsen med en fiskespise.
I år blev den den velsmagende gourmetreje fra Skagen, der blev kåret til Årets Pinsefisk 2015, og danskerne opfordres derfor til at spise netop denne ret på søndag.
Fisk er en pinse-tradition
Traditionen med fisk på middagsbordet første pinsedag, blev stiftet tilbage i 1999 af den tidligere biskop over Roskilde Stift Jan Lindhardt. Den nuværende Biskop i embedet, Peter Fischer-Møller, stod i år for kåring af årets fisk. En tradition han er meget begejstret for.
For som han siger til Kristiligt Dagbald, ”Ingen huskede pinsen, fordi ingen huskede pinsemaden. Derfor startede den tidligere Biskop Jan Lindhardt, traditionen med Årets Pinsefisk, og den vil jeg naturligvis meget gerne støtte op om. Lindhardt sagde videre dengang, at vi husker med maven – ikke med hovedet – og det tror jeg bestemt, han har ret i,” siger den nuværende Biskop Peter Fischer-Møller.
Det er ikke uden grund at netop fisken er pinsehøjtidens spise. Pinsen er den moderne kirkes fødselsdag, og blandt de allerførste menigheder blev fisken symbolet på kristendommen.
Tilbage i romertiden, var kristendommen forbudt og for at de kristne kunne vide sig sikre på hvem der var kristne og hvem der ikke var, havde man taget bogstaverne fra fisk på græsk IXTUS, som også danner forbogstaverne i sætningen, Jesus Kristus Guds Søn Frelseren. På den måde kunne man blot ved at tegne en fisk i støvet på gulvet, vide sig blandt ligesindede.
Opfordring lyder derfor – husk at spise årets pinsefisk Skagenrejen på søndag.
Velbekomme.