Det er den invasive art sortmundet kutling, der er blevet det helt store problem i de sydsjællandske fjorde og bælter, der nu har fået Naturstyrelsen ind i kampen mod den uønskede art, med en opfordring om at spise løs af fisken.
Der er således fra myndighedernes side, sat ind fra to sider. Fødevareministeren Dan Jørgensen har i den forgangne uge, været med til at udsætte flere tusinde pighvar, i kampen mod den lille fiskeart fra det Ponto-Kaspiske område ved Sortehavet og det Kaspiske Hav. En udsætning der gerne skulle udmønte sig i en betydelig reduktion af mængden af sortmundet kutling og nu her Naturstyrelsens seneste opfordring, med at bekæmpe den med stegepande, salt og sukker samt en god salat, at spise løs af den lille fisk.
Biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen kommenterer på den invasive art, ”Sortmundet kutling er en uønsket art i Danmark, for den udgør en trussel mod vores hjemmehørende arter som blåmuslinger, ål og rejer. Det påvirker hele fødekæden, da eksempelvis edderfugle lever af blåmuslinger. Arter i vandet er dog svære at komme til livs, for de kan nemt brede sig fra havområde til havområde. Derfor er det en god idé med udsætning af pighvar, som – hvis den får smag for sortmundet kutling – kan hjælpe med til at holde bestanden af kutling nede,” siger biolog Hans Erik Svart.
Stegt kutling er en udsøgt delikatesse
Naturstyrelsen har taget skridtet videre med biolog Hans Erik Svart, der ikke nok med at opfordre til at man spiser den lille fisk, men også har opskriften på en delikat og smagfuld ret med sortmundet kutling.
Se opskriften her for fire personer:
Du skal bruge 16-20 hele sortmundet kutling alt efter størrelse og appetit, Salt og lidt sukker samt 3-4 majskolber. 2 løg og 80 g, tørsaltet bacon, 20 g. smør og 2 hjertesalathoveder, 1R60;2 bundt bredbladet persille, Havsalt og friskkværnet peber, 2 spsk. Æbleeddike, Olie til stegning, 1 kg. nye kartofler, 2 kviste løvstikke og 1 fed knust hvidløg.
Bon appetit