Det er ikke kun fiskerne der i sidste uge, fik kaffen galt i halsen, da det blev offentliggjort at O.V. Jørgensen og A. Espersen, fra nytår ikke længere vil afhente fisk i de Bornholmske havne, Listed, Aarsdale, Snogebæk, Svaneke og Hasle.
Det var også de mange personer, der har deres daglige udkomme i de aktive havne rundt på øen. I service fagene, dagligvarehandlen, turist- og restaurationsbranchen. De kunne alle læse i meddelelsen om sammenlægningen til Bornholms Fisk, men de fleste forstod også samtidig skriften på væggen, som er lysende klar, hvis fiskerne ikke længere kan komme af med størstedelen af deres fangst til fiskemodtagelserne rundt havnene, lukker dette fiskeri lige så stille ned. Og et fiskeri der går baglæns eller helt i stå, vil få vidtrækkende konsekvenser.
Ingen friske fisk er lig med en død havn, hvor der ikke længere vil komme turister og besøgende. Fiskerne betaler ikke havneafgiften længere og de udebliver fra at købe service ydelser på havnen, omsætningen tager en negativ retning og falder væsentligt i butikkerne og restauranterne, til et niveau hvor, det måske kan få nogle til at bukke under. En dødsspiral som kan være meget svær at bryde.
Forsvinder turisterne bliver det umuligt at opretholde en fornuftig forretning på havnen.
Denne nyhed / udsigt / trussel, har nu fået flere op af stolene, da de lokale fiskere ikke kun holder liv i deres egen lille forretning, men er med til at skabe livet på de små lokale havne rundt omkring på Bornholm. Turisterne kommer især på havneområderne og ved vandet, når der er liv og aktivitet i havnen. Frygten går da også på, at de mange forretningsdrivende der er på havneområderne, ikke længere vil kunne oppebære en fornuftig forretning, hvis størstedelen af turisterne bliver væk, når fisken forsvinder.
Nedgangen i turiststrømmen vil derfor have en uoprettelig skadevirkning på erhvervslivet på havnen. Lukning af servicevirksomhederne og reparationssteder samt restauranter og cafeer, vil få en negativ indflydelse på beskæftigelsen og på havnebyernes indtjening. Det er en hårfin balance for mange små kysthavne, der holder sammen på økonomien og der kun lige kan opretholde eksistensen netop pga. en levende havn.
Nogen går imod strømmen
Heldigvis er der nogen der siger nej tak til denne udvikling, og som aktivt går ind i kampen, for at der stadig skal landes fisk i de nævnte bornholmske havnebyer. En sådan ildsjæl er havnekonsulent Jakob Jensen fra Bornholms Kommune, der ifølge Bornholm Tidende netop i disse dage, forsøger at få spredt et sikkerhedsnet ud under fiskerne i de ramte havne, Listed, Aarsdale, Snogebæk, Svaneke og Hasle.
Nogen siger nej tak til denne udvikling
Kommunen støtter op om, at fiskerne kan blive
Kommunen undersøger ligeledes mulighederne for, om en anden part kan gå ind og overtage transporten og opbevaringen, således de lokale fiskeres fangster fortsat kan køres til de tre tilbageblevne modtagestationer på Bornholm, Nexø, Tejn og Rønne. I det tilfælde der ikke findes en operatør til opgaven, vil kommunen, om nødvendigt, stille med de nødvendige garantier. For som Jakob Jensen, direkte citeret fra Bornholm Tidende siger, ”Vi vil gerne hjælpe fiskerne, så de ikke skal bruge lang tid på at sejle til en anden havn eller investere i nye skure. Samtidig er de små fiskere et stort aktiv for Bornholm og for øens turisme, de sætter jo pulsen for en havn, når de kommer ind med fisk og HavFriskFisk.dk ordningen var ikke kommet i søen, hvis ikke vi havde haft en fisker i Svaneke,” slutter Jakob Jensen ordene til journalist Elisabeth Krogh fra Bornholms Tidende.