I København skrev miljøministre omkring Østersøen under på en HELCOM ministererklæring, som blot er en fortsættelse af aftalen fra Baltic Sea Action Plan (BSAP) fra 2007.
På den baggrund har koalitionen af NGO-er udsendt følgende udtalelse: “Dagens resultat viser, at disse landes ønske om at forbedre tilstanden af Østersøen ikke er i nærheden af at være ambitiøst nok. Hvad vi har her er et pænt dokument med gode intentioner, men for at få ændringer inden 2021, bør aftalerne fra 2007 føres ud i livet”.
Snarere end en stærk forpligtigelse af de allerede aftalte mål fra 2007, kan dagens erklæring i sidste ende gøre det umuligt at nå en god miljøtilstand i Østersøen inden 2021 – som er det overordnede mål for rapporten fra BSAP .
“På trods af der har været fokus på næringsstofbelastning – den mest alvorlige og komplekse trussel mod Østersøen overhovedet – er ingen væsentlige forbedringer foretaget for at reducere udledningen af næringsstoffer fra landbruget, hvilket gør erklæringen mere udvandet, end vi havde håbet” , konkluderede Gunnar Norén, sekretariatschef for Coalition Clean Baltic.
“Vi er glade for at se at målet med at genopbygge fiskebestandene nu også omfatter 2015-fristen, der tidligere er vedtaget som en del af EU’s fælles fiskeripolitik” fortæller Niki Sporrong, direktør i FISH videre. “Inkluderingen af en række foranstaltninger for at tage fat på den kritiske situation for den europæisk ål, herunder at sænke fiskedødeligheden i tråd med ICES rådgivning, er også godt at se.”
Der er stadig en udbredt mangel på ordentlig beskyttelse af arter, levesteder og biotoper i Østersøregionen. Det er beklageligt at Tyskland og Danmark har udskudt offentliggørelsen af HELCOM rødliste for Østersøens arter og levesteder på grund af kommercielle interesser vedrørende torsk.
“Tøven og manglende forpligtigelse, som vi har været vidne til, blokerer for fremgangen i Baltic Sea Action Plan implementeringen, herunder udvikling af et økologisk sammenhængende netværk af beskyttede havområder. Dette netværk skulle være klar i 2010, men er nu blevet udskudt til 2020” siger Hanna Paulomäki, leder for Oceana’s Østersøkontor.
For at føre de høje ambitioner ud i livet, har landene hårdt brug for at påbegynde det arbejde der stadig mangler. De nuværende forsinkelser er ikke kun til fare for at nå målet i handlingsplanen, men også gennemførelsen af de mange EU-direktiver, såsom havstrategidirektivet, der er stærkt afhængigt af en effektiv regional koordinering.