Den britiske minister for Brexit, David Davis holdt mandag aften en fælles pressekonference i Bruxelles med EUs Brexit-forhandler, Michel Barnier. Her orienterede de om briternes udskudte farvel til unionen.
Reaktionen fra de danske fiskere kom hurtigt. Armene højt hævet over hovedet og med det helt store smil på læben. Der bedst kan beskrives med kommentaren fra Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen. Der i en pressemeddelelse kunne fortælle om forløsningen for dansk fiskeri. At UK frem til udgangen af 2020 vil være omfattet af EU´s fælles fiskeripolitik og der vil være fuld adgang til britisk farvand også for danske fiskere, samtidig med at også fordelingen af kvoter vil være uændret.
Modsat blev orienteringe fra EU, mødt med vantro og undren fra flere britiske fiskeorganisationers side. Blandt andet fra CFPO (The Comish Fish Producers Organisation), der repræsenterer fiskerne i det sydvestlige hjørne af Storbritannien. De kunne næsten ikke tro på rigtigheden af meddelelsen, at briterne har accepteret Brexit-overgangsordningen incl. fiskeridelen, hvor britiske fiskere fortsat fisker under EU´s fælles fiskeripolitik. Netop den EU-fiskeripolitik, der var én af hovedårsagerne til at britiske fiskere i første omgang ønskede at udtræde af EU.
CFP´s direktør Paul Trebilcock er da også synligt overrasket, og mener med flere fiskeriorganisations folk, at især Storbritanniens miljøforhandler Michael Gove og fiskeriminister George Eustice, som begge er parlamentsmedlemmer og valgt i Camborne og Redruth-valgkredsen i Cornwall, vil få det overordentligt svært ved at forklare logikken i den indgåede Brexit-aftale.
Cornwall området er dybt afhængige af fiskeriet, som desuden er en yderst vigtig del af økonomien for hele området.
I Brexit-forhandlingerne har det hele tiden været hovedmålet, at briterne skulle genvinde kontrollen over egne fiskeområder og via dette, genrejse fiskeribranchen og dermed også britisk fiskeri. Det er nu ifølge fiskeriorganisationerne, udskudt med endnu nogle år.
Parlamentsmedlemmerne har ført fiskerne bag lyset, ved at få dem til at tro på en fornuftig Brexit-aftale. Imidlertid ser det ud til, at det stik modsatte er sket. Det som var frygtet af mange, er nu sket med en overgangsaftale, som er Status Quo af tidligere aftaler. Faktisk syntes flere fiske-organisationsfolk, at briterne er værre stillet nu end tidligere og før den famøse overgangsaftale den 19. marts i Bruxelles. For nu sidder briterne ikke med ved forhandlingsbordet, når der skal aftales noget vedr. den fælles EU-fiskeripolitik. Man har sat sig uden for indflydelse ved at opgive sin stemmeret og ikke at sidde med ved bordet, når vigtige beslutninger tages omkring fiskeriet.
Så armene hænger noget nedad i Storbritannien i dag.