En sæk fyldt med penge fornægter sig aldrig, heller ikke når det er EU´s Hav- og Fiskerifond der med en større pose likvide midler ønsker at sætte gang i bornholmske fiskere, der som den grønne ø´s lokale fødevareproducenter, skal til at tænke nyt og anderledes for at overleve.
Det skriver Danmarks Radio, at den lokale fisk flytter ind i det nye nordiske køkken, hvor de bornholmske restauranter fremover i højere grad skal lære at købe fisken direkte fra kutterne på Bornholm.
Det skulle i følge konceptet give fiskerne en langt bedre afregningspris, restauranterne en frisk fisk uden fordyrende mellemled og sidst en endnu større kulinarisk oplevelse til forbrugerne, altså en Vind-Vind situation for alle parter.
Det er LAG-Bornholm og Bornholms Landbrug samt Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening der sammen indgår i projektsamarbejdet med EU pengene i baglommen. Et projekt der først og fremmest skal forbedre de bornholmske fiskeres økonomi, men også støtte fiskernes salg af kystfanget fisk direkte fra kutter (red. som HavFriskFisk.dk) samt udvikling af nye afsætningsmuligheder og nye fiskeprodukter. Det hele for at gøre fiskernes erhverv og fiskeri mere økonomisk rentabelt.
Til Danmarks Radio siger direktør Thomas Bay Jensen fra Bornholms Landbrug, at det er noget resten af Danmark også kan lære af, »Målet er, at både de private forbrugere og de professionelle kokke finder ud af, at der er gode muligheder i at købe lokale fisk«. Et udviklingsarbejde der løber indtil 2019 og vil involvere flere bornholmske fødevareproducenter som Christiansøpigens Sild, Nordbornholms Røgeri, Årsdale Røgeri og Bornholms Konservesfabrik, slutter Thomas Bay Jensen af.