Nexø Vodbinderi har netop, i samarbejde med DTU Aqua udviklet sælsikre fiskeredskaber, der er bare et lille problem, de sælger ingen.
Fiskerne fravælger simpelthen de sælsikre tejner og det kan der være flere årsager til, siger Nexø Vodbinderi i en kommentar til TV2 Bornholm.
Sælerne i Østersøen er et kæmpe problem for de bornholmske fiskere. For når først torsken er gået i garnet, og sidder hjælpeløse fast og spræller, så angriber sælerne, og æder dermed fiskene. Utilfredsstillende for fiskerne, der således har ageret »spisekammer« for dovne og glubske sæler, der nærmest efter for godt befindende kan udvælge sig de bedste og største godbidder på deres vej langs garnet. Særdeles utilfredsstillende for fiskerne, der både mister fangst, redskaber og kostbar tid samt unødigt meget diesel til en tabsgivende tur frem og tilbage til fiskepladserne. Det hænger bare ikke sammen.
Indenfor den sidste måned er endnu to fartøjer med garn og trawl, i den bornholmske flåde, solgt. Så udviklingen går den forkerte vej, hvilket i høj grad skyldes sælerne.
Sælsikre redskaber
sælernes rovfiskeri, har sat et større samarbejde igang mellem, på den ene side DTU Aqua og på den anden Nexø Vodbinderi, som i fællesskab og over en årerække, har udviklet en løsning på sæl-problematikken i et forskningsprojekt omkring sælerne.
Løsningen er sælsikre tejner, der forhindrer sælerne i at nå ind til fiskene, når de er fanget. Men der er ét stort problem, hvis man ser det fra direktøren i Nexø Vodbinderi, Claus Hjort Hansens side og som overfor TV2 Bornholm konstaterer, »Vi har ikke solgt én eneste tejne. Der har ikke været nogen efterspørgsel efter dem.«
Det undre dog ikke Thomas Thomsen, der som formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening, forklarer sammenhængen således, »til dels er tejnen langt dyrere end garn og linekroge, hvilket i sig selv giver en ekstra omkostning, som gør investering mindre profitabel, med en noget længere tilbagebetalingstid. Men upåagtet dette, er problemet fortsat, at der er alt for mange sæler i Østersøen. De skal reguleres, for torskene flytter sig og trækker væk fra området, når sælerne også er der,« forklarer han.
Flere fiskere giver fiskeriformanden fra Bornholm og ChristiansØ ret, for som de siger, Det bider sig vist selv lidt i halen med denne løsning. For er der sæler i et farvand, presser de torsken væk. Torsk vil ikke være dér hvor sælerne er. Omvendt fisker man med sælsikre redskaber, kan det godt være sælerne ikke kan komme ind til torsken, når den er fanget i tejnerne. Men torsken vil slet ikke være tilstede i de mængder, man normaltvist ser, for sælernes tilstedeværelse, har skræmt de fleste torsk væk.