Forskning fra det norske Havforskningsinstitut har afsløret, at torsken omkring Jan Mayen muligvis kan være en selvstændig bestand. Dette har været et mysterium siden 2018, da forskerne først begyndte at fange torsk i farvandet omkring den vulkanske ø.
Spørgsmålet har været, om torsken stammer fra øen selv eller om den er en tilflytter fra andre områder. Det skriver Havforskningsinstituttet.no
Genetiske analyser har afsløret, at torsken i området har et blandet ophav, der både stammer fra Island og Barentshavet, men genetisk adskiller den sig fra begge disse bestande. Nu har forskerne undersøgt, om det er muligt, at torsken i Jan Mayen kan udgøre en separat bestand.
Er Jan Mayen-torsken en selvstændig bestand?
Undersøgelser har vist, at området omkring Jan Mayen kan være et gydeområde for torsk. Men for at det kan være en selv-rekrutterende bestand, skal nogle af torskene, der gyder i området, blive der og ikke sprede sig for vidt. Forskeren Håvard G. Frøysa fra Havforskningsinstituttet har brugt en avanceret model til at simulere, hvordan torske-æg og larver opfører sig fra de første stadier i havet til de bliver yngel.
Forskeren har simuleret torskens rejse fra Jan Mayen i perioden 2001 til 2020 og analyseret data om fangster fra området. Ifølge simuleringen udvikler torsken sig langsommere end i Barentshavet, da vandet omkring Jan Mayen er koldere. Æggene flyder rundt i havet i cirka en måned, før de klækker, og larverne holder sig i den frie vandmasse i nogle måneder. Når de når omkring et halvt år, begynder de at finde bunden.
Varierende resultater for overlevelse af larverne
Undersøgelsen viser store variationer fra år til år. I nogle år forbliver næsten ingen af larverne omkring Jan Mayen, mens andre år kan mere end 20 procent af larverne blive i området og slå sig ned. Selvom de fleste larver spreder sig, kan en lille del forblive omkring øen. Forskeren mener, at dette indikerer, at der er potentiale for en selvstændig torskebestand i området.
Dog understreger Håvard G. Frøysa, at der kræves flere undersøgelser for at bekræfte dette og få en endelig konklusion. Hvis det viser sig, at der er en selvstændig bestand af torsk omkring Jan Mayen, vil det kunne få konsekvenser for forvaltningen af torskebestandene i området.
Fiskebestanden bevæger sig mod Grønland
Endvidere viser resultaterne, at torske-æg og larver, der forlader Jan Mayen, følger en kurs sydvest mod Østgrønland.