Et banebrydende landbaseret fiskeopdrætsanlæg åbner snart på uddannelsesinstitutionen CELF (Center for erhvervsrettede uddannelser på Lolland-Falster). Anlægget er en del af de europæiske projekter Teatras og Aqualoop, som sigter mod at udvikle bæredygtige løsninger til fiskeproduktion og integrere disse løsninger i den eksisterende fødevareproduktion.
Det skriver Dansk Akvakultur i en meddelelse
Guldborgsund Kommune og samarbejdspartnere som Business Lolland-Falster og rådgivningsselskabet VKST ser anlægget som et konkret skridt mod at udnytte næringsstoffer fra fiskeproduktion i planteproduktion, samtidig med at det åbner op for nye forretningsmuligheder for lokale landmænd. Dette kan f.eks. omfatte omdannelse af tomme stalde til fiskeopdrætsanlæg.
Anlægget vil starte med opdræt af den robuste ferskvandsfisk Clarias, som stammer fra Afrika og Asien, og projektet vil også undersøge, hvordan fiskegødning kan bruges i landbruget som en del af en bæredygtig produktionskæde.
Dette innovative projekt har potentiale til at styrke lokale arbejdspladser og reducere Danmarks afhængighed af importeret fisk. Lolland-Falster positionerer sig dermed som et centrum for fremtidens bæredygtige fødevareproduktion, med støtte fra den svenske virksomhed Gårdfisk, der allerede har erfaring med landbaseret fiskeopdræt.
Dansk Akvakultur Producentorganisation (DAPO) understreger, at akvakultur er den hurtigst voksende form for fødevareproduktion globalt, og at Danmark har en unik mulighed for at blive en frontløber i sektoren. Projektet på CELF er et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid, hvor landbaseret og havbaseret fiskeopdræt kan reducere belastningen på havmiljøet og udnytte de næringsstoffer, der produceres under opdrættet.
Der er desuden store muligheder for vækst i sektoren. DAPO vurderer, at Danmark kan fordoble sin nuværende produktion, hvilket vil bidrage både til klimaeffektive løsninger og til økonomisk vækst.
Udover at være et teknologisk anlæg vil CELF’s opdrætsprojekt også fungere som et læringscenter. Elever, studerende og forskere får hands-on erfaring med fremtidens fødevareproduktion, hvilket giver dem de nødvendige kompetencer til at sikre, at Danmark forbliver innovativt og bæredygtigt i fremtiden.
Dette projekt på CELF er dermed et væsentligt skridt mod at kombinere innovation, uddannelse og bæredygtighed og styrke Danmarks position i den globale akvakultursektor.