Danmark og de øvrige Nordsølande ser enorme muligheder i Nordsøen som Europas centrale hub for grøn energi. Planerne for udbygning af havvind og grøn brintproduktion er store, og ambitionerne understøttes nu af de såkaldte Odense-anbefalinger.
Anbefalingerne her foreslår investeringer i grænseoverskridende energiprojekter, forbedret finansiering og forenklede godkendelsesprocesser. Men disse planer, der sigter på at styrke Europas grønne konkurrenceevne, har også konsekvenser for de danske fiskere, som i forvejen er presset på deres traditionelle fiskepladser.
For fiskerne udgør havvind i Nordsøen en stor udfordring
Områderne til nye havvindmølleparker overlapper ofte med de mest fiskerige områder. Det betyder, at fiskerne kan miste adgang til store områder af Nordsøen, hvilket begrænser deres fangstmuligheder. Den potentielle udvidelse af havvindmølleparker kan derfor føre til, at traditionelle fiskerier må flytte længere væk for at finde gode fiskeområder, hvilket både øger udgifterne og tiden på havet.
Fiskeriet står også over for andre udfordringer, som gør situationen ekstra svær. Bæredygtighedskrav og kvotereguleringer er allerede skærpet for at sikre fremtidens fiskebestande, og samtidig presses fiskeriet af klimaforandringer, der har indflydelse på fiskebestandenes vandring og overlevelse. Alt dette gør fiskeriet til en sektor, der kæmper for at bevare sin økonomiske bæredygtighed i en tid, hvor fokus er skarpt rettet mod grøn omstilling.
En mulig løsning for at afbalancere de nye grønne energiambitioner med fiskeriets overlevelse kan være en tættere dialog og mere omfattende kompensationsordninger. Man kunne undersøge mulighederne for at etablere »fiskefri zoner« og skabe alternative fiskerimuligheder, så de eksisterende fangstområder ikke helt forsvinder. Dette kræver dog, at både fiskerierne og energiaktørerne går i dialog og måske også får støtte fra EU til at sikre en fremtid, hvor både grøn energi og fiskeri kan sameksistere i Nordsøen.
Du kan læse hele indlægget fra den danske klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) her