Europa-Kommissionen har vedtaget TAC’s og kvoter for 2025, ni ud af de ti bestande, der forvaltes af EU i Østersøen. Det resterende kvoteforslag (botniske sild) vil blive forelagt på et senere tidspunkt.
Kommissionen foreslår at øge fiskerimulighederne for sild i det centrale Østersø (+108 %) og sild i Riga-bugten (+10 %). Den foreslår at reducere laksefiskeriet i hovedbassinet med 36 %) og i Finske Bugt med 20 % samt at reducere brisling med 42 %.
Kommissionen foreslår at øge fiskerimulighederne for den centrale Østersøsild og for sild i Riga-bugten i 2025
Forslaget om rødspætter er en rollover, med en uændret tildeling – på trods af videnskabelig rådgivning, der giver mulighed for en væsentlig stigning – mens forventningen er reduktioner i tildelingerne til uundgåelige bifangster af torsk i den vestlige del af Østersøen (-73 %), torsk i den østlige del af Østersøen (-68 %) og vestlige Østersøsild (-50 %). Nye tiltag til at reducere torskebifangster gennem alternative fiskeredskaber forventes at træde i kraft i år.
For torsk i den østlige del af Østersøen vil Kommissionen opretholde en fangstgrænse for uundgåelige bifangster samt alle tilhørende foranstaltninger. Fordi bestanden stadig har det dårligt, bør bifangstgrænsen tilpasses efter det faktiske behov. På trods af de tiltag, der er taget siden 2019, da havforskere første gang advarede om torskens dårlige tilstand, er situationen ikke blevet bedre.
Situationen er den samme for torsk i den vestlige del af Østersøen. Derfor foreslår Kommissionen at justere bifangstgrænsen efter det faktiske behov og beholde alle tilhørende foranstaltninger.
Fordi bestanden af sild i den vestlige del af Østersøen stadig er langt under minimumsniveauet, foreslås det at fjerne undtagelsen for småskala kystfiskeri og justere fangstgrænsen til kun at omfatte uundgåelige bifangster.
Bestanden af sild i den centrale del af Østersøen er vokset over minimumsniveauet siden sidste år. ICES forudser en meget positiv udvikling for bestanden på grund af høj forventet tilgang af nye fisk, men påpeger, at prognosen er mere usikker end normalt. Derfor foreslår Kommissionen en forsigtig tilgang og vil ikke anbefale at sætte kvoterne op til det maksimale niveau, som ICES har nævnt. Sildene i Rigabugten har det godt, og Kommissionen foreslår, at fangstbegrænsningerne fastsættes til det maksimale niveau, som ICES anbefaler.
EU-landene vil træffe en endelig beslutning om, hvor meget af de vigtigste fiskearter der må fanges i Østersøen, baseret på de forslag, der er fremlagt. Rådet vil gennemgå Kommissionens forslag og forventes at vedtage det på mødet den 21. og 22. oktober 2024.
Europa-Kommissionen understreger også, at Østersøen er det mest forurenede hav i Europa, påvirket af tab af dyre- og planteliv, klimaændringer, overgødning, tidligere overfiskeri og høje niveauer af forurenende stoffer som medicinrester og affald.