De gode kostråd – Spis 350 gram fisk om ugen, heraf 200 gram fede fisk, kunne mange mennesker have gavn af. Øge indtaget af fisk og skaldyr, som et sundt alternativ til kødprodukterne.
Det er vigtigt, at du varierer mellem de forskellige fisk. 350 g fisk om ugen svarer til fx at spise fisk to gange om ugen som hovedret samt flere gange om ugen som pålæg. Husk også de fede fisk som; sild, makrel, laks og ørred.
Selvom nogle forskere og læger påpeger, at der er miljøgifte i fede fisk, så beroliger myndighederne alle forbrugere: Det er stadig både sikkert og sundt at spise fisk.
I norske medier har der de seneste uger været offentliggjort sager med advarsler fra medlemmer af interesseorganisationen »Miljøgifter og folkehelse«. Der er miljøgifte i al mad, men denne gruppe, som består af læger og forskere mener, at fisk er værst, når det kommer til miljøgifte.
Deres råd er, at især børn ikke bør spise en masse fed fisk. Det er det modsatte af myndighedernes anbefaling om at spise 300-450 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram helst bør være de fede fisk.
Videnskabsudvalget for Fødevarer og Miljø (VKM) i Norge lavede i 2022 en nytte- og risikovurdering omkring det at spise fisk og skaldyr.
De konkluderede følgende:
»De sundhedsmæssige fordele ved at øge sit indtag af fisk og spise to til tre måltider om ugen opvejer risikoen for negative sundhedseffekter ved at indtage miljøgifte fra fisk. Det gælder for alle aldersgrupper.«
Grunden til denne anbefaling er, at fisk indeholder vigtige næringsstoffer. Det er en vigtig kilde til blandt andet omega-3 fedtsyrer, jod og selen samt vitamin D og vitamin B12.
Forbruget af fisk og skaldyr har haft en nedadgående tendens i mange år. Ifølge tal fra det norske Fiskerirådet har vi spist mindre fisk og skaldyr siden 2003. Der er således færre og færre, der følger myndighedernes anbefalinger, når det kommer til at indtage fisk og skaldyr.
Afdelingsdirektør i det norske Sundhedsdirektorat, Linda Granlund, siger til VG, at de har fuld tillid til VKM-rapportens konklusion:
»Det norske sundhedsdirektorat anbefaler ikke at spise ubegrænsede mængder fisk, men mange mennesker kan have gavn af at øge deres indtag af fisk på bekostning af kødprodukter. Det meste af befolkningen spiser langt under den anbefalede mængde fisk. Når man fravælger fisk og fiskeprodukter, er alternativet ofte blandede kødprodukter og ost. Disse er heller ikke fri for miljøgifte, og de indeholder heller ikke de gavnlige næringsstoffer, som vi som mennesker har brug for.
Vidste du, at:
- 57 % af de danske danske forbrugere foretrækker fisk fanget af danske fiskere (You Gov)
- 56 % af de danske forbrugere mener, at den danske fiskebranche tilbyder sund fisk af høj kvalitet (You Gov)
Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig.