Norske forskere undersøger nu, om det er sikkert at indtage fisk, der har spist giftige blåmuslinger, som en del af deres kost og foder. Dette skridt mod mere bæredygtigt foder kræver forskning i nye ressourcer tæt på os, for at opfostre opdrætsfisk.
Der er peget på blåmuslinger og hvirvelløse dyr, som potentielle bæredygtige råvarer til fiskefoder. Disse marine organismer, er kendt for deres høje indhold af animalske proteiner. De filtrerer store mængder havvand for at opretholde deres algebaserede diæt. Men spørgsmålet om, hvorvidt disse organismer kan påvirke sundheden hos fisk, der spiser dem, og om eventuelle toksiner kan overføres til mennesker, der spiser fisken, forbliver ubesvaret.
I projektet »Shellfeed«, ledet af Veterinærinstituttet, søger forskerne at afklare, om naturlige algetoksiner optaget af filtrerende skaldyr, primært blåmuslinger, påvirker fiskens helbred. Samtidig undersøges det, i hvilket omfang disse råvarer kan være giftige for forbrugere af fisken.
Dette skridt er afgørende i lyset af regeringens mål om at bruge udelukkende bæredygtige ingredienser til fiskefoder inden 2030, da foder udgør størstedelen af klimaaftrykket fra opdrætsfisk. Projektet skal sikre, at fiskefoder ikke kun sikrer god dyrevelfærd, men også tryghed omkring maden til forbrugerne.
Verden står over for øget pres på ressourcerne, hvilket gør det nødvendigt at bruge dem mere effektivt. Strategier for en cirkulær økonomi understreger vigtigheden af at udnytte lokale marine ressourcer som blåmuslinger og hvirvelløse dyr for at reducere import og bevæge sig væk fra brug-og-smid-væk-tendensen i økonomien.
Projektet Shellfeed, der samarbejder med Nofima og National Research Council i Canada, finansieres af Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfinansiering (FHF).
Du kan læse hele artiklen på Forskning.no her