Det undre at landmænd og fiskere i Danmark ikke nyder den samme sympati og opbakning som deres kolleger i udlandet, især i betragtning af deres væsentlige rolle i den danske fødevareproduktion og forsyningssikkerhed.
Det er kommet tydeligt frem under de sidste ugers strejker, hvor vrede landmænd fra Tyskland, Frankrig, Spanien, Portugal, Italien, Belgien, Holland, Irland, Polen, Letland, Litauen, Rumænien, Grækenland, Slovakiet, Cypern, Malta, Tjekkiet og Ungarn, har gjort oprør over EUs klimatiltag samt unfair konkurrence. Her har de i kilometerlange karavaner af traktorer og landbrugsmaskiner, fysisk gjort opmærksom på deres utilfredshed med EUs klima-politik, der er helt umulig at implementere, samt de høje brændstofpriser og ikke mindst den unfair konkurrence fra ikke-EU-lande.
Folkelig opbakning
Mens franske landmænd kan regne med opbakning fra op til 80-90% af befolkningen, ser situationen anderledes ud herhjemme. Danske landmænd og fiskere bliver i stedet udskammet og oftest anklaget for at være skyld i miljøproblemer og ødelæggelse af naturen. Det afspejler sig ved en lav grad af offentlig støtte. Den negative fremstilling af disse erhverv i medierne og af politikere samt miljøorganisationerne bidrager også til denne opfattelse, hvor fødevareerhvervene bliver gjort ansvarlige for en række problemer, lige fra den landbrugsrelateret kvælstofudledning til iltsvind forårsaget af bundtrawl i fiskeriet m.v.
Den danske elite i storbyerne har formået at præge folkestemningen, hvilket resulterer i et flertal, der går ind for større indgreb mod landmænd og fiskere. Selvom danske landmænd står overfor udsigten til hårdere straffe end deres franske kolleger, møder de ofte dansk ligegyldighed, mens andre erhverv får langt mere støtte og forståelse. Den »franske stolthed«, som franske landmænd og fiskere nyder, mangler helt i Danmark. Der er behov for en større forståelse og støtte til disse vigtige fødevare-erhverv, der dagligt sikrer forsyningssikkerheden med kvalitetsprodukter og bidrager til landets indtjening samt uafhængighed af udlandet.
For at landmænd og fiskere kan opnå anerkendelse i stedet for udskamning, er det vigtigt at arbejde på at ændre den offentlige opfattelse og fremme forståelsen for fødevareerhvervenes bidrag til samfundet.
- Man bør implementer uddannelsesprogrammer og kampagner for at øge offentlighedens bevidsthed om landbrugets og fiskeriets betydning for forsyningssikkerheden, økonomien og miljøet.
- Man bør synliggøre de bæredygtige praksisser og initiativer indenfor landbruget og fiskeriet for at vise engagementet i miljøvenlige metoder og bevarelsen af naturlige ressourcer.
- Man bør fremmer den åbne dialog mellem landmænd, fiskere og offentlige myndigheder samt medier og miljøorganisationer for at skabe bedre forståelse og samarbejde om fælles mål og udfordringer.
- Man bør dele historier om de vellykkede landbrugs- og fiskeriprojekter, der har haft en positive indvirkning på samfundet, økonomien eller miljøet.
- Man bør skabe kampagner, der opfordrer forbrugerne til at støtte lokale landmænd og fiskere, og informérer dem om fordelene ved at vælge lokale og bæredygtige produkter.
- Man bør fremhæve brugen af avanceret teknologi og innovative metoder indenfor landbrug og fiskeri for at vise branchern’s evne til at tilpasse sig og forbedre deres praksis.
- Man bør arbejde på at implementere politikker, der støtter bæredygtige landbrugs- og fiskeripraksisser samt sikrer rimelige vilkår for de erhvervsdrivende.
- Man bør skabe koordinerede initiativer mellem forskellige interessenter, herunder regeringen, NGO’er, erhvervs-organisationer og medier, for at skabe et mere positivt narrativ om landbrug og fiskeri.
Det skal ske gennem en kombination af uddannelse, samarbejde og synliggørelse af positive indsatser. Kun således kan landmænd og fiskere forhåbentlig ændre den nuværende negative opfattelse og opnå den anerkendelse, de fortjener.