Østersøen kæmper med en yderst skrøbelige balance, der udfordres af næringsstoffer og klimaforandringer i det der betegnes som verdens største brakvandsområde, hvor landbrugsaktiviteter og invasive arter også presser miljøet til det yderste. DTU Aquas eksperter giver os et dybdegående indblik i konsekvenserne af disse udfordringer i TV 2 Bornholms programserie, Klimakoks.
Sammen med værten udforsker DTU Aqua de faktorer, der påvirker livet i havet. De tager seererne med ud i naturen og ud på Østersøen, hvor eksperterne deler deres viden om, hvordan disse presfaktorer påvirker havmiljøet.
Det er en øjenåbner, når forskellige fagfolk fra DTU Aqua går i felten og laboratoriet for at belyse de udfordringer, som Østersøens økosystem står overfor. Programserien på TV 2 Bornholm skærper fokus på den pressede situation, som Østersøen står i, og hvordan klimaforandringerne intensiverer problemerne.
Fra DTU Aqua er det Torkel Gissel Nielsen, Magnus Heide Andreasen, Karen Timmermann, Jane Behrens, Marie Storr-Paulsen, Sune Riis Sørensen og Bastian Huwer, der medvirker og bidrager med viden om, hvad der sker i Østersøen fra hver deres faglige felt. Ud over DTU Aquas folk medvirker Mads Christoffersen fra Tænketanken Hav og Stiig Markager fra Århus Universitet samt naturvejlederen fra Mested Jens Kofoed, Kristian Hilding Olsen, der er 5. generationsfisker i sin familie og landmanden Frederik Tolstrup.
Dyk ned i Havets Hjerterum med Klimakoks’ Eksperterne
Klimakoks tager os med på en undervandsrejse i Østersøens følsomme økosystem. Gennem øjnene på eksperter udforsker vi konsekvenserne af næringsstofudledning fra landbruget og truslen fra invasive arter, der udfordrer Østersøens naturlige balance. Vi drager dybt ned under overfladen i Klimakoks, udstyret med topmoderne teknologi, for at måle saltindhold og afdække iltsvindets rædselsregime. Vi står ansigt til ansigt med fiskere, der kæmper med drastisk dalende fangster, og møder engagerede landmænd, der stræber efter at forbedre deres indvirkning på miljøet.
Programmet introducerer os til visuelt imponerende grafikker, der illustrerer iltsvindets forløb og meget mere. Forskerne åbner døren til deres viden og perspektiverer havets kritiske tilstand, når de inviterer os ombord på forskningsskibet »Dana« og ind i laboratoriet, hvor fisks tolerance over for iltsvind afdækkes.
Klimakoks’ episke rejse kulminerer i en debat i TV 2 Bornholms studie den 24. januar, hvor nøgleaktører som den tidligere miljøminister Lea Wermelin, lokalformanden for landbruget, repræsentanter fra DN samt frontfigurer fra natur- og miljørådet stiller op til en vigtig diskussion om Østersøens fremtid.