Den seneste rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, der kortlægger overvågningen af Danmarks havmiljø i 2022, maler et billede af nogle bekymrende tendenser.
Resultaterne af overvågningen i 2022 foreligger nu i en række rapportudkast, som blev præsenteret af Aarhus Universitet og GEUS fredag den 12. januar på en konference arrangeret af Miljøstyrelsen. Disse foreløbige rapporter er nu sendt til kommentering i Miljøstyrelsen.
Fra den foreløbige rapport om Danmarks havmiljø 2022 viser overskrifts-resultaterne en stagnation eller tilbagegang i flere parametre i løbet af de sidste ti år, især i fjorde og kystområder, mens åbne farvande viser mere positive udviklinger.
Se dem herunder:
- Ferskvandsafstrømningen fra land var markant høj i februar, men resten af året, især fra august, oplevede en relativ lav afstrømning.
- Koncentrationerne af kvælstof og fosfor fulgte sæsonvariationen af afstrømningen, og vandtransporten i farvandene indikerede betydelige forskelle i opholdstider og vertikale transporter.
- Den vertikale nettotransport af planteplankton var opadgående og overgik gennemsnittet for 2000-2022.
- Algevæksten i fjorde og kystvande forblev på et lidt højere niveau, mens den var markant lavere i de åbne indre farvande.
- Klorofylkoncentrationen var høj, hvilket resulterede i uklart vand i begge farvandstyper.
- Bundvandstemperaturen var relativt høj, hvilket bidrog til en tidlig start på iltsvind, der udviklede sig omfattende i september. Iltsvindet forårsagede dårlig bundfaunatilstand i flere områder af fjorde og kystvande.
- Ålegræs oplevede en fremgang i 2022, undtagen i inderfjorde, men en længerevarende positiv udvikling fra de seneste ti år er stagneret og i Limfjorden vendt tilbage. Tilsvarende har makroalgerne set en lignende udvikling.
- Antallet af spættede sæler er enten stagneret eller aftaget i tre ud af fire forvaltningsområder, mens gråsæler fortsætter med at stige.
- En europæisk hvaltælling antydede en stor nedgang i marsvinbestanden i danske farvande, mens Nordsø-bestanden forblev stabil.
Rapporten understreger, at danske farvande forbliver sårbare over for påvirkninger og er stadig langt fra at opnå målet om en stabil god miljøtilstand.
Læs hele den videnskabelige rådgivnings-rapport om de »Marine områder 2022«, fra DCE her.
Det forventes at den endelige rapport udgives ultimo februar 2024