Ind imellem bliver man lidt i tvivl, især når det drejer som om virkeligheden skildret gennem Miljøminister Magnus Heunickes (S) briller. En virkelighed der bliver pustet op med tal og udtryk samt egne holdninger, så man til sidst ikke selv ved hvad der er fakta eller politisk spin.
Men hvorfor ikke få alle fakta på bordet hr Miljøminister Magnus Heunicke (S) ?
Tag eksemplet med DCEs iltsvindsrapport fra Aarhus Universitet (Nationalt Centerfor Miljø og Energi), som man skulle tro funderer på en videnskabelig baggrund. Deres 2 sidste og nyeste iltsvindsrapporter, Rapport DCE vedr. Iltsvind i danske farvande fra den 22. september og 26. oktober 2023 især med den sidst ankomne Rapport DCE vedr. iltsvind i danske farvande fra den 27. oktober til 22. november 2023, viser modsat Magnus Heunickes (S) analyse, at iltsvindet efter stormen i oktober er aftaget fra kritisk til moderat.
Det kan man konstaterer, når disse to rapporter sammenholdes, så finder man, at specielt området omkring Als og Syd for Langeland, var der kraftigt iltsvind først i oktober måned og kigger man igen på den nyeste rapport fra DCE omkring iltsvind, efter den største stormflod i mange år, ramte Danmark (torsdag og fredag den 19. oktober og 20. oktober 2023.« Ja så skriver DCE, at der nu kun var moderat iltsvind på de samme to lokationer, på Als og syd for Langeland.
Men Heunicke puster til Iltsvinds-forskrækkelsen
Ved Heunicke noget som vi andre ikke ved, eller hvem er det mon der »informerer« ham .. måske, for hr. Miljøminister Magnus Heunicke (S) har udlagt sin fortolkning af rapporterne således: (HUSK det er den samme DCE rapport, konklusionerne stammer fra), at Iltsvindet istedet var blevet forværret i november. Det understregede Magnus Heunicke (S) med, at der flere steder i de danske farvande kunne konstateres forværret iltsvind efter stormen. Efterfulgt af ordene, »Det er foruroligende, at vi ser øget iltsvind så sent på sæsonen,« var således konklusionen fra miljøminister Magnus Heunicke (S) på baggrund af rapporten.
Heunicke (S) henviser her til den seneste rapport fra Aarhus Universitet der efter hans, eller hans rådgiveres (hvem de så end måtte være) vurdering viser, at der er sket en forværring af iltsvindet i de danske farvande og fjorde fra oktober til den første del af november. (PM fra Miljøministeriet den 1. december 2023)
Dette falsum er åbenlyst her og det bliver ikke bedre af, at fiskere fra de selv samme områder, har fisket pæne fangster af overvejende fladfisk, trods forlydender om en død havbund, med døde fisk og bunddyr. Ja så fik de pågældende fiskere ikke én eneste død fisk med i garnet eller trawlet – tværtimod.. Det kan du læse om på FiskerForum.dk her Havmiljøet er fortsat i en alarmerende dårlig stand.
Trods Magnus Heunicke’s (S) »fejlagtige udlægning« af iltsvindsrapporterne fra DCE, så kan et andet togt, dennegang med DTU og forskningsskibet »Havfisken«, der i selvsamme periode har gennemsejlet de indre danske farvande i DTUs KASU 2 togt. Et togt der tilsvarende KASU togt I (februar / marts måned 2023), trawler i 30 minutter med helt små masker, hvor alt bliver registreret, så der for hver position både er en mængdeliste og en artsliste. KASU 2 togtet forgik på begge sider af »Stormen« i oktober måned, hvor der sideløbende med fiskeopgørelsen, også blev foretaget ilt-målinger. Det er foregået på langt over 60 positioner i hele Kattegat, Øresund, Køge bugt samt i område 24 og 22 Vestlige Østersø og Lillebælt samt Storebælt.
Denne store data-mængde fra dette togt, kunne være interessant at få offentliggjort snarest. Forskerne på »Havfisken« har tilendebragt togtet og det indsamlede materiale må ligge et sted, klar til at blive brugt i den kommende KASU 2 rapport, vi alle venter på. Den kan formentligt kaste mere lys over, hvorledes iltsvindet i de danske farvande helt generelt har set ud.
Men dataene ligger formentlig nu tilgængelige under Miljøministeriet. Det kan derfor undre, at netop denne KASU 2 rapport, endnu ikke har fundet vej ind i debatten. Men Miljøministeren har åbenbart ikke har fundet det belejligt at udsende den endnu.
Håbet er, at KASU 2 rapporten kan gøre os lidt klogere på, hvad der er op eller ned i debatten omkring vores havmiljø. En rapport der måske kan understøtte Magnus Heunickes (S) bekymring, der her på det sidste har fået ham til at udsende en pressemeddelelse, med ordene, »Det er foruroligende, at vi ser øget iltsvind så sent på sæsonen. Der er et vidnesbyrd om det pres på havmiljøet, som eskalerede i september, hvor vi så det værste iltsvind i 20 år. Derfor skal vi have tempoet op i forhold til de virkemidler, som vi ved har stor effekt.«
Ordene kunne ligeså godt være taget ud af propaganda-materialet fra Danmarks Naturfredningsforening eller WWF Verdensnaturfonden – men det er nok bare et tilfælde – eller er det.
Få nu KASU 2 rapporten sendt ud, så vi alle kan blive lidt klogere, hvorledes situationen pt er for vores fisk og vores havmiljø.
FiskerForum.dk