Torskebestanden i den østlige Østersø befinder sig i en skræmmende ringe tilstand. Størrelsen og vægten af torskene ligger betydeligt under niveauet fra 1980’erne og 1990’erne, samtidig med at deres gydeaktivitet er faldet dramatisk til historisk lave niveauer. Iltsvind forringer torskens levevilkår og de ældre torsk i området er ligeledes hårdt ramt af leverorme, som de får fra den omfangsrige bestand af gråsæler i Østersøen.
Desuden har antallet af torsk i området oplevet en bemærkelsesværdig tilbagegang, hvilket resulterede i et forbud mod målrettet torskefiskeri i den østlige Østersø siden 2019 for at beskytte bestanden. DTU Aqua har iværksat en omfattende undersøgelse for at afdække årsagerne til torskens katastrofale situation. Det viser sig, at en del af svaret findes i leverormene, der overføres fra gråsælerne til torskene.
I Østersøen er gråsælerne smittet med leverorme, og torskene inficeres, når de fortærer smittede byttedyr. Leverormene udgør en væsentlig hindring for torskens vækst og fordøjelse, hvilket fører til en decideret nedgang i torskens trivsel.
I den centrale og østlige Østersø er brislinger den primære fødekilde for torskene og er afgørende for deres vækst og reproduktion. Ny forskning har imidlertid afsløret, at torskene i ringe grad inficeres med leverorme fra brislinger. Undersøgelser fra Tyskland, Polen og Danmark har vist, at leverorminfektioner i brislinger generelt var under en halv procent, selv i de sjældne tilfælde, hvor infektion forekom, var det begrænset til kun en eller to leverorme pr. fisk. Dette indikerer, at torskene formentlig inficeres med leverorme fra andre byttedyr.
Udover leverorme står torskene over for øget iltsvind i Østersøen. Dette skyldes både næringsstofudledning og et reduceret inflow af iltrigt vand fra Kattegat-Skagerrak-området. Samtidig har klimaændringer med stigende havtemperaturer yderligere negativ indvirkning på torskene.
Marine Ingredients Denmark er stærkt engageret i at bevare et sundt havmiljø med fokus på naturen og biodiversitet. Vi støtter forskernes indsats for at afklare de faktorer, der har påvirket torskens sundhed. Iltsvind og leverorme fra gråsæler udgør en betydelig trussel for torsken i Østersøen, og det er vigtigt at prioritere løsninger frem for at pege fingre ad brisling.
I Østersøen har man skåret ned på fiskekvoterne, men samtidig mangler en omhyggelig overvejelse og håndtering af de voksende sælbestande, som udgør en betydelig trussel for fiskene. Forvaltningen af Østersøens økosystem bør derfor ikke blot begrænse fangster, men også adressere andre negative miljøpåvirkninger, inklusive konsekvenserne af den tiltagende sælbestand.