Programmet har været i offentlig høring og er offentliggjort, det skriver Folketinget i sit nyhedsbrev.
Det nationale overvågningsprogram for vandmiljø og natur 2023-27 – Novana Programmet og Miljøstyrelsens nyhed herom er efter offentliggørelse at finde her.
Den nationale overvågning af vandmiljø og natur udgør en central del af grundlaget for dansk naturovervågning og Danmarks bundne overvågningsforpligtelser. Samtidig indgår overvågningen som en central del af grundlaget for natur- og vandområdeplaner i Danmark.
Med programmet for 2023-2027 er der foretaget en række justeringer i forhold til det tidligere program med henblik på at efterleve Danmarks overvågningsforpligtelser og for at effektivisere overvågningen.
Det fremgår af programbeskrivelsen, at Miljøstyrelsen i 2025 planlægger at udarbejde et tillæg til programmet med henblik på at uddybe aktuelle emner, herunder fx klimaforandringer, klimatilpasning og PFAS jf. Rigsrevisionens anbefalinger.
Der er i flere høringssvar stort fokus på overvågning på havet, herunder Danmarks forpligtelser i henhold til vandramme-direktivet og havstrategidirektivet. Det andet store fokus er centreret om miljøfarlige stoffer som fx PFAS. Emnerne har ikke givet anledning til væsentlige ændringer i programmet, men udgør en væsentlig del af udviklingsarbejdet i Miljøstyrelsen.
Uddybende kan det oplyses, at overvågningen af hav og fjord er forbedret siden sidste programperiode. F.eks. er overvågningen styrket for alle grupper af vandrammedirektivets kvalitets-elementer, havstrategidirektivets naturtyper og havpattedyr. Derudover er der igangsat en række udviklingsinitiativer, som skal danne grundlag for øget og forbedret overvågning, herunder brug af satellitbaseret data og målebøjer til kontinuerlig måling af bl.a. ilt. Nogle af høringssvarene efterlyser dataindsamling på områder, som ikke hører under NOVANA-programmet, hvis formål alene er den løbende generelle overvågning.
Dette gælder f.eks. effektmålinger ved etablering og drift af konkrete anlæg som f.eks. havvindmøller, som sker i andet regi. Udledning af miljøfarlige stoffer er fortsat et stort fokusområde for Miljøstyrelsen, blandt andet i kraft af strategien for miljøfarlige stoffer samt den planlagte
udarbejdelse af tillæg til NOVANA-programmet i 2025 som nævnt i programmets indledning.
Kilde: MOF
Det er i fiskeriets interesse
Artiklen om det nationale overvågningsprogram for vandmiljø og natur (Novana) har betydning for dansk erhvervsfiskeri, da det udgør en central del af grundlaget for naturovervågning i Danmark. Novana-programmet spiller også en rolle i forhold til Danmarks forpligtelser vedrørende overvågning af vandmiljøet og naturen. Dette har flere konkrete implikationer for erhvervsfiskeriet:
- Overvågning af havmiljøet: Artikelens fokus på styrket overvågning af havet og fjorde er af interesse for erhvervsfiskeriet, da det kan bidrage til en bedre forståelse af miljøforholdene og eventuelle påvirkninger på fiskebestande. Dette kan hjælpe med at sikre bæredygtig fiskeripraksis.
- Udledning af miljøfarlige stoffer: Miljøstyrelsens fokus på udledning af miljøfarlige stoffer er relevant for fiskeriet, da forurening kan have negative konsekvenser for fiskeressourcerne og fødevaresikkerheden. Overvågning og håndtering af disse stoffer er afgørende for at beskytte miljøet og fiskeriindustrien.
- Effektmålinger ved anlæg: Behovet for effektmålinger, skal ske ved etablering og drift af anlæg som havvindmøller, har betydning for fiskeriet, især i områder med aktiviteter som kan påvirke fiskebestande eller fiskens levesteder. Det kan sikre, at eventuelle negative påvirkninger på fiskeriressourcer identificeres og håndteres hurtigere og mere effektivt.
- Klimaforandringer og klimatilpasning: Klimaforandringer og klimatilpasning er som aktuelle emner i programmet relevante for fiskeriet, da klimaændringer kan påvirke havmiljøet og fiskebestandene. Forståelse af disse faktorer er vigtig for at tilpasse fiskeri-industrien til ændrede forhold.
Samlet set har Novana-programmet en afgørende rolle i at sikre, at dansk erhvervsfiskeri kan forvaltes bæredygtigt og i overens-stemmelse med miljømæssige forpligtelser. Det bidrager til beskyttelse og bevarelse af de marine økosystemer, som fiskeriet er afhængig af, samtidig med at det hjælper med at identificere og håndtere potentielle trusler og udfordringer for fiskeribranchen.
FiskerForum.dk