Det er det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det færøske parti Javnaðarflokkurin (JF) der mener, at istedet for kritik, så bør EU åbne døren mere for Færøerne, hvis man ønsker at fiskeriaftalen mellem Færøerne og Rusland helt skal sløjfes.
Det skriver han i et debatindlæg i Altinget.dk i dag mandag den 20. marts 2023.
Den færøske politiker, MF og næstformand for Færø-udvalget skriver, at EU har skubbet Færøerne fra sig og det har efterfølgende ført til, at Færøerne har været tvunget til at tage de muligheder op for fiskeri- og handelssamarbejde, der byder sig. Og én af dem er Rusland, pointerer Sjúrður Skaale.
Han peger selv på, at han har respekt for Danmark’s støtte til Ukraine, både politisk, militært og økonomisk samt humanitært. Der er lande, der yder et større bidrag, men det tager intet fra Danmarks bidrag. Men selvom Danmark står på frihedens side, så er samhandlen med Rusland ikke standset helt, påpeger den færøske politiker. Der henviser til at Danmark alene i 2022 solgte varer og tjenesteydelser til Rusland for 7,3 milliarder kroner og ikke mindst, at Danmark samme år købte for 9,4 milliarder fra Rusland. Tallene stammer fra Udenrigsministeriet.
Færøerne har indgået fiskeriaftaler med Rusland siden 1977, siger Sjúrður Skaale (JF), der nu må se, trods mange års samhandel med russerne, kritik af denne aftale, efter Rusland’s invasion af Ukraine og EU’s efterfølgende samlede og meget omfattende sanktioner mod aggressoren Rusland. Selv aner den færøske politiker, at der under det lancerede tema konturerne af nogle underliggende spørgsmål, der af taktiske grunde ikke stilles direkte: Skader Færøernes adfærd Danmarks omdømme? Er man for dårlig til at rette ind i Nordatlanten? Og bør Danmark acceptere det?
Det har jeg ikke noget imod at diskutere. Men det kræver, at vi ser på det samlede billede for Danmarks Rige. Og så viser det sig altså, at det er Danmark – ikke Færøerne – der har langt, langt den største samhandel med Rusland, siger Sjúrður Skaale
Her henviser Sjúrður Skaale til statistikken der viser, at siden Ruslands angreb, er Danmark gået fra cirka én procent (2021) til cirka 0,5 procent (2022) af den samlede handel. Men Færøernes eksport til Rusland i samme periode, er gået fra 25 procent til otte procent i følge Hagstovan, der er Færøernes statistik.
Danmark følger selvfølgelig EU’s sanktioner mod Rusland, fordi man er en del af EU. Færøerne følger dem helt af egen fri vilje og vel og mmærket, uden at Færøerne bryder EU´s linje, hverken når det angår eksporten af madvarer eller når det gælder fiskeriaftalen.
Sjúrður Skaale henviser til at Færøerne, som Danmark og EU har fordømt invasionen og at de samlet set har ydet knapt 10 millioner kroner i direkte humanitær støtte. Efter Skaale’s egen udregning svarer det til 1,2 milliarder hvis man sætter det i forhold til Danmark og igen har Færøerne sagt ja til at modtage 200 ukrainske flygtninge, hvilket igen svarer til 24.000 flygtninge, hvis det sættes i forhold til danske forhold.
Personligt synes Skaale selv, at Færøerne burde gøre mere. Men som han siger, så står Færøerne altså – både i ord og gerning – på den rigtige side.
Til slut skiver det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (JF), at han støtter Danmark i støtten af Færøernes ønske om en bedre aftale med EU. – tak for det.. Men man bør presse endnu mere på for at få den gennemført. Hvis man mener, at Færøernes »russian connection« er skadelig. Så bør man lægge sig i selen for at skabe betingelserne for et alternativ.
»At slå ned på Færøerne har man under ingen omstændigheder nogen moralsk ret til,« understreger Sjúrður Skaale (JF).
Du kan læse hele Sjúrður Skaale’s indlæg på debatsiderne af Altinget her.