Det fremgår af et såkaldt rammenotat til EU-Miljøspecial-udvalget fra Miljøministeriet, der er sendt til Folketinget. Her lyder det, at de nye krav IKKE hviler på et tilstrækkeligt oplyst og fagligt grundlag til, at Danmark kan støtte dem.
Det får følgende reaktion med på vejen af miljøminister Magnus Heunicke (S), »Danmark agter på den baggrund at afstå fra at stemme om forslaget og vil samtidig afgive en række bemærkninger til EU-Kommissionen,« understreger han
Som led i implementeringen af EU’s havstrategidirektiv er medlemsstaterne forpligtede til at udarbejde kvantitative tærskelværdier, der fastsætter god miljøtilstand i havmiljøet, bl.a. om havbunden.
Der orienteres her om EU-tærskelværdier for havbunden, hvor Danmark skriftligt skal stemme senest den 3. marts 2023. De konkrete tærskelværdier vedrører den maksimale udbredelse af tab og forstyrrelse af havbund. Der er ikke taget stilling til den nationale anvendelse af tærskelværdierne endnu.
Dette sker ved første del af havstrategi III i 2024, hvor der skal laves en national tilstandsvurdering og fastsættes miljømål.
Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere omfanget af de økonomiske konsekvenser, hvis de foreslåede tærskelværdier anvendes nationalt. Mange af habitattyperne forventes dog at overskride tærskelværdien for ’maksimal udbredelse af dårlig tilstand af hver havbundshabitattype’ væsentligt.
National anvendelse af tærskelværdierne for havbunden kan få betydning for fiskeriet og råstofindvinding på havet. Andre erhverv kan ligeledes blive berørt, hvis muligheden for at påvirke havbunden begrænses.
Danmark finder, at der på nuværende tidspunkt ikke foreligger et tilstrækkeligt forskningsfagligt grundlag for de foreslåede tærskelværdier for havbund og finder dem bl.a. derfor ikke klar til vedtagelse i EU.
Danmark agter på den baggrund at afstå fra at stemme om forslaget.
Læs artiklen i FiskerForum.dk »SVM-Regeringen giver håb til de mange trawlfiskerier i Danmark.«
Sagen har ligeledes været i høring i EU Miljøspecialudvalg og her har Danmarks Fiskeriforening i sit høringssvar blandt andet påpeget følgende:
- Danmarks Fiskeriforening mener helt overordnet, at der er en lang række mangler i forhold til kortlægning af EU’s havområder og havbundstyper. Man finder, at det faglige grundlag er meget mangelfuldt og ikke af en sådan kvalitet, at der på det nuværende grundlag kan træffes beslutning om tærskelværdier på et oplyst grundlag. Det bemærkes, at store dele af havbunden i EU mangler at blive kortlagt, hvilket fremhæves som en forud-sætning for at gennemføre en regulering.
- Danmarks Fiskeriforening finder ikke, at vurderingen af omfanget af den fysiske forstyrrelse, herunder fiskeri med bundslæbende redskaber, på havbunden på nogen måde er retvisende i den opgørelse, der henvises til. Man finder, at det er helt afgørende, at det er retvisende data, der ligger til grund for de beslutninger, der træffes. Danmarks Fiskeriforening finder, at der drages konklusioner på baggrund af data, der er aggregeret på et alt for overordnet niveau.
- Danmarks Fiskeriforening finder, at mulige reguleringer for erhvervsfiskeriet vil kunne gennemføres i de arealer af danske farvande, hvor der ikke er blevet drevet fiskeri i en længere periode. Man mener, at disse områder vil kunne lokaliseres ved anvendelse af VMS-data og AIS data og generelt friholde en afstand på ca. 20 mil til kysten for at tage hensyn til det kystnære fiskeri. Endvidere bemærker
- Danmarks Fiskeriforening, at selv kystnært vil der være områder, der ikke anvendes til fiskeri, men at det for at lokalisere disse områder vil kræve lokalkendskab gennem lokale fiskeriforeninger.
- Danmarks Fiskeriforening finder det positivt, at Danmark agter at afstå fra at stemme om forslaget og samtidig vil afgive bemærkninger EU-Kommissionen, om end det ville være et stærkere signal, hvis Danmark stemte imod forslaget.
De grønne og andre organisationer mener følgende ift. tærskelværdierne for havbunden:
Verdensnaturfonden (WWF) mener, at den danske argumentation for at afstå fra at stemme – nemlig at der på nuværendetidspunkt ikke foreligger et tilstrækkeligt forskningsfagligt grundlag for de foreslåede tærskelværdier – er uinformeret og endda tæt på at være en direkte modarbejdelse af EU’s miljømål for havbundens tilstand.
Danmarks Naturfredningsforening (DN) finder at fiskeri på et reduceret areal, hvor der kan fiskes med bundslæbende redskaber, kan give en god mulighed for at omlægge fiskeriet til et langt mere skånsomt og bæredygtigt fiskeri. En omlægning til et mere lokalt og skånsomt fiskeri, vil også have afledte effekter på de lokale havne og tilknyttede erhverv. DN anbefaler, at tærskelværdierne vedtages, som de er, for at vi som land får den rettesnor, der skal til for at opfylde kravene i havstrategi-direktivet og dermed sikre vores fælles havmiljø.