EU’s fiskeriministre forhandlede sig mandag frem til en aftale om kvoterne for næste års fiskeri i Østersøen og som forudset blev det til endnu et år med lave kvoter, hvor Østersø-kvoterne lander på samme niveau som sidste år.
Både bestandssituationen og miljøtilstanden i Østersøen er alvorlig, derfor havde EU-Kommissionen også inden forhandlingerne lagt op til endnu et år med lave kvoter.
Men det vækker ikke begejstring hos Fiskeriforeningen, »Sidste år blev torskekvoten i den vestlige Østersø reduceret med 88%. Et stort slag mod Østersøens fiskeri. Med dagens kvoteaftale fastholdes det niveau for torskekvoten, og der ændres ikke på den alvorlige situation, fiskerne står i.
»Der er absolut intet godt at sige om den her aftale. Den fastholder Østersøens fiskere i et jerngreb, og mange fiskere kommer til at bukke under. Det er trist for de havneområder på Fyn, på Sjælland og i særdeleshed på Bornholm, hvor fiskeriet har spillet en særlig rolle,« kommer det direkte fra formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.
Det uddyber chefkonsulent ved Danmarks Fiskeriforening, Michael Andersen hvis primære arbejdsområde netop er kvotefastsættelse. Til blandt andet Fodevarewatch.dk siger han, »Jeg synes, det er meget skuffende, men desværre ikke særligt overraskende.«
For kvoterne for torsk i både den vestlige og østlige Østersø opretholdes på samme niveau som i 2022 på henholdsvis 489 tons og 595 tons. Det er kvoter, som alene må fanges som bifangst, ligesom det har været i 2022.
Og netop denne regel om bifangst er noget af det, Michael Andersen undrer sig over. For fiskene og bestandene kan jo ikke mærke forskel på, om de er fanget som bifangst eller som en del af en målrettet indsats, siger han.
Lukkeperioderne videreføres
Disse perioder er også uændret i forhold til 2022, ligesom sildekvoten i den vestlige Østersø fastholdes uændret på 788 tons, og også kun må fanges som bifangst, ligesom det gælder for laks, som ifølge Det Internationale Havundersøgelsesråd også fortsat er under pres i området. Derfor er aftalen landet på en uændret kvote på 63.811 stk., som altså også kun må fanges som bifangst.
Fiskerne taber
Til trods for at kvoten på rødspætter og sild i den centrale Østersø hæves, så er det ikke tilstrækkeligt til at afhjælpe erhvervet, da der ikke ændres på den alvorlige situation, fiskerne står i. Østersøens fiskere kigger dermed ind i endnu et utroligt hårdt år.