Taler man med erhvervsfiskere og bi-hvervsfiskere samt lyst- og fritidsfiskere, så er næsten alle enige om, at sælerne i de danske farvande er til stor skade for fiskebestanden og særligt deres indvolds-orm og parasitter spredes lokalt og smitter efterhånden hele vores havmiljø til stor skade for biodiversiteten og for mange fiskearters udbredelse.
I Danmark regulerer vi for skadevoldende vildt – på land, men vi halter gevaldigt efter i åer, søer, fjorde, bælter og sunde samt i havet omkring os.
Her er man nærmest gået den stik modsatte vej, med totalfredning af sæler, der nyder beskyttelse i både national og international lovgivning. For sælernes vedkommende sker det efter EU-Habitatdirektiv og for en anden af fiskenes store fjende, skarven sker det efter EF’s direktiv om beskyttelse af vilde fugle og deres levesteder.
På trods af danskernes store interesse for en mangfoldig natur – med forskellighed og artsrigdom, gennem store statslige bevillinger og private donationer, har man trods dette måtte se fiskebestanden i åer og vandløb falde, en milliard-dyr miljøindsats, med at restaurerer vandmiljøerne rundt Danmark syntes spilt. Denne indsats kommer ikke til at lykkedes, med mindre man sætter effektivt ind overfor skarv, men især også sælerne.
Sammenhængen her er parasitternes livscyklus
Parasitter / sæl- og leverorm der spredes af sælerne kystnært, smitter små krebsdyr og fisk, som igen spises af større rov-fisk som så igen spises af blandt andet skarv og sæl. For skarvens vedkommende søger den sin føde i både søer og vandløb samt fjorde og kystnære havområder, så denne meget sultne fugl, der omsætter ca. 4 kg fisk pr. dag, forretter også sin nødtørft forskellige steder. Netop dette spreder også de små parasitter til åer og vandløb, så risikoen for yderligere spredning af sælen’s leverorm i disse områder er overhængende, til stor skade for naturen og fiskene her, men også for de i tusindevis af lystfiskere der nu også risikerer at få en ormefyldt fisk på krogen.
EU kræver handling
Den svindende fiskebestand er et problem i forhold til EU, som udstikker en række miljømål, som hvert medlemsland skal nå, men samtidig holder EU fortsat hånden over skadevoldende vildt. Det virker modsatrettet og direkte ulogisk, set udefra, at man ikke tager hånd om helheden i naturplejen på havet. For som det er idag, hælder vi fortsat milliarder ud på naturopretning, som i den sidste ende ikke virker. Man hælder vand i en spand med hul i og forventer at spanden på et tidspunkt bliver fyldt. Men det sker ikke, med mindre EU og medlemslandene ændre radikalt i deres naturopfattelse og sætter mål for de fredede arters udbredelse og spredning.
I de fleste tilfælde kræver det en tilladelse, hvis man vil regulere skadevoldende vildt. Når reguleringen er foretaget, skal man indberette, hvilke og hvor meget man har skudt eller fanget. På land har vi i dag ca. 175.000 danske jægere, der potientielt er med til at regulere naturen, så der ikke uhensigtsmæssigt er én art, der pludselig afviger i antal og størrelse, så ligevægten forskubbes i det ellers perfekt afstemte økosystem.
Vi mangler på havet en tilsvarende effektiv mulighed for at regulere for invasive arter og regulering af skadevoldende vildt, som sælerne.
Stop for en uhensigtsmæssig fortsat fredning af sælerne. For man har i sin iver for, at »redde« sælerne, glemt at sætte en max.grænse for hvor mange af disse pattedyr, der bør være i vores natur. De forrykker simpelthen balancen og skubber dermed andre arter ud af denne vores natur – En natur hvor der ellers skulle være plads til alle.
Hjælp til en fornuftig regulering og red vores danske havmiljø og mangfoldigheden af de danske fiskearter, ved aktivt at støtte borgerforslaget – Regulering af sæler – i dansk farvand.
Men det haster, forslaget har en slutdato mandag den 2. maj 2022 og der mangler fortsat rigtig mange støtter.
Støt op, hvis du vil dansk erhvervs-fiskeri det godt.