Det udsagn kommer kystfisker Reinhardt Schmidt fra Thyborøn med, efter han forleden læste, at man med Havplanen, markant vil øge råstofindvindingen til havs – han blev bekymret både på naturens vegne, men også på egne og fiskeriets vegne.
Til FSK-Po (Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri) forklarer han, »Jeg har fisket i over 40 år og har oplevet hvordan sandsugerne ødelægger mine fiskepladser, og hvordan fiskene forsvinder når sandsugerne har været forbi. Det er ikke til at forstå, at man vil fortsætte dette og endda øge ødelæggelsen af havets natur«, siger Reinhardt Schmidt, der som Miljøministeriet kritisk mener, at råstofindvinding er den største årsag til fysisk tab af havbund.
Et tab, som man med den danske havplan i hånden, planlægger at øge. En øgning der ifølge eksperterne vil stige med omkring 20 procent over de næste par år.
Til FSK-PO siger den Vestjyske fiskere videre, »alle er enige om at vi skal passe på naturen og det vil vi også gerne være med til. Men det eneste man evner at gøre, for at beskytte naturen, er at begrænse fiskerimuligheder for fiskerne i beskyttede områder. Men hvad nytter det, når man samtidig ødelægger kæmpestore dele af havet, herunder fiskepladser og gydeområder, for at få råstoffer« siger en undrende Reinhardt Schmidt.
En ikke uvæsentlig påvirkning af fiskebestandene
I miljøvurderingen bag Havplanen, skriver man direkte at fiskebestandene kan blive påvirket, hvis man fjerner mere havbund. Så ved en fuld udnyttelse, af de områder der er udlagt til råstofindvinding, kan det derfor ikke udelukkes, at der kan komme en »væsentlig påvirkning af fiskebestandene«, og det bekymrer den vestjyske fisker Reinhardt Schmidt, som henviser til devisen om, at kystfiskerne er om nogen deres ansvar bevist, når det drejer sig om at der også skal være fisk til fremtidens kystfiskere.
Men sandsugning og ral-indvinding ødelægger havbunden så meget, at fiskene forsvinder en rum tid efterfølgende. Man kan ikke efter Reinhardt Schmidt’s mening regne med at havet kan blive ved med at give, når naturen ødelægges på denne måde.
Fiskeren spørger sig selv retorisk, hvor skal fiskene så komme fra? Fra opdræt? Fra hav-brug? Hvilket den vestjyske kystfisker ikke personligt selv mener er en bæredygtig løsning, hverken for havet eller for en fremtid, hvor efterspørgslen dagligt øges efter klimavenlig og bæredygtigt fanget mad / fisk.
Kystfiskernes organisation FSK-PO mener selv i den forbindelse, at den planlagte ødelæggelse af vores hav-natur er i direkte modstrid med EU’s havstrategi-direktiv. Et diriktiv der pålægger medlemsstaterne at beskytte, bevare og forebygge forringelse af havmiljøet, med særlig hensyntagen til havbunden. Kystfiskernes egen medlemsorganisation FSK-PO opfordrer derfor regeringen og Folketinget til at gentænke Havplanen og dennes, rammesatte og systematiske ødelæggelse af den marine natur.