Det medgiver formanden for Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO) Svend-Erik Andersen, der i en pressemeddelelse kommenterer på den netop udgivne DTU status-rapport om miljøskånsomhed og økologisk bæredygtighed i dansk fiskeri. Noget der møder fuld opbakning i DFPO.
Rapportens hovedkonklusion er, at der er behov for en bredspektret indsats, der kan sikre, at fiskeriet bliver endnu mere bæredygtigt.
Til det siger Svend-Erik Andersen, »I dansk fiskeri har vi arbejdet med bæredygtighed i årevis. Vi har reduceret vores CO2-udledning med 60% siden starten af 90’erne«
- Store dele af vores landinger er bæredygtighedsmærkede
- Vi har foreslået at totalfrede 10% af de danske farvande
- Vi er klar til at tage de næste skridt
- vi har længe opfordret de danske politikere til at investere endnu mere i fremtidens bæredygtige fiskeri.
Ovenstående er helt i tråd med DTU-rapportens konklusion, og det samarbejder vi gerne med alle om, påpeger formanden for DFPO, Svend-Erik Andersen.
Af DTU-rapporten fremgår det, at uanset hvilken fiskemetode man anvender, så efterlader det et aftryk på miljøet. Dog varierer det aftryk meget af forholdene i de områder, hvor det fiskes. Det fremgår ligeledes, at der i dag er store havområder, der slet ikke bliver fisket på, og det skal man huske på, understreger Svend-Erik Andersen. Der henviser til, at ligesom økologiske landmænd efterlader et aftryk på miljøet, efterlader fiskerne også ét, når de fisker. Det er der ikke noget overraskende i.
Men til forskel fra landbruget, der fylder mere end 60 procent af Danmarks areal, så fanger de fartøjer vi har over 12 meter 90 procent af deres fisk på 20 procent af hav-arealet, konstaterer Svend-Erik Andersen.
Anerkender bidraget til debatten
DTU Aqua-Rapporten nr. 392-2021 spænder vidt, og den punkterer mange myter om dansk fiskeri, og bidrager med mange vigtige nuanceringer.
- Eksempelvis slår rapporten fast, at der generelt ikke fiskes, hvor der vokser ålegræs
- at muslingefiskeriet ikke har en dokumenteret negativ effekt på havmiljøet
- at trawlfiskeriet efter rødspætter og torsk er lige så klimaeffektivt som garnfiskeriet
- og at 90% af fiskeindsatsen med trawlredskaber kun påvirker mindre end 20% af hav-arealet.
»Det er glædeligt, at rapporten kaster lys over nogle af de diskussioner, der ofte bliver rejst på fiskeriområdet sådan, at vi kan få slået myterne ned en gang for alle. For helt generelt er det vigtigt, at vi får en ordentlig og saglig diskussion om dansk fiskeri, om miljøpåvirkningen og om det store samfundsbidrag fiskeriet leverer med mere end 16.000 arbejdspladser og fødevarer af højeste kvalitet,« siger Svend-Erik Andersen.
Men den videnskabelige rådgivning skal forbedres
Det fremgår ligeledes af rapporten, at nogle fiskebestande fiskes for intensivt. Den påstand vækker undren i Danmarks Fiskeriforening. Det skyldes, at danske fiskere er underlagt fiskekvoter, hvor fiskekvoterne fastsættes på baggrund af anbefalinger fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), som DTU selv er med til at udarbejde netop for at sikre, at der ikke fiskes for intensivt. Det peger i retning af, at ansvaret ligger hos de organer, der udarbejder anbefalingerne til EU’s fiskekvoter.
»Jeg undrer mig over delen, om at mange arter fiskes for intensivt. Danske fiskere følger de kvoter, der er fastsat af EU-Kommissionen. Kvoter som fastsættes ud fra anbefalinger fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), hvor DTU endda selv bidrager. Så hvis de kvoter er sat for højt, så er det altså hos DTU, hunden ligger begravet, og det er under al kritik. I øvrigt har vi i fiskerierhvervet længe opfordret til, at den videnskabelige rådgivning styrkes. Senest i vores udspil »Danskernes Fiskere«. Så her har vi helt sikkert endnu en fælles opgave. For fiskeriet kan heller ikke leve med de voldsomme udsving i rådgivningen, vi har set de senere år,« siger fiskeriformanden.
I Danmarks Fiskeriforening vil man nu dykke længere ned i rapporten, som er et digert værk på 167 sider, og Danmarks Fiskeriforening ser frem til at fortsætte dialogen og samarbejdet med DTU Aqua.