Det var ellers den landskendte og meget elskede skærmtrold Hugo fra »Eleva2ren» der i begyndelsen af 1990´erne gjorde dette kult-citat »Hvor skal vi hen, du«, landskendt.
Nu kan spørgsmålet passende stilles videre til vores egen Fiskeriminister Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet, der meget gerne snart bør komme med en løsning på et »passiviseret fiskeries« massive problemer.
Måske meget godt illustreret ved Danmark Fiskeriforenings billede på forsiden af årets udgave af »Fiskeri i Tal«, med Jens Henriksen’s foto af en bundgarns-jolle der langsomt, men sikkert forsvinder ind i morgentågen – en symbolik der måske snart kan overføres til det øvrige danske fiskeri, der også snart forsvinder ind i det ukendte, hvor intet-heden råder og hvor der ingen vej er tilbage.
Så slemt står det dog ikke til endnu – men det snerper der hen af. Så »hvor skal vi hen, du« hr. fiskeriminister, for som det ser ud lige nu, styrer vi mod »de grønnes overvågningssamfund, med kameraer og landingsforpligtelser, samt til endnu flere områder med »fiskeri forbudt« i Natura 2000 og fredningsområderne med et ophøjet habitat og biodiversitet’s hensyn, samt udsigten til yderligere fredning af op til 10 procent af havet i og omkring Danmark. Et udspil fremlagt af Danmarks Naturfredningsforening samt Danmarks Fiskeriforening i fællesskab, hvor de har givet deres bud på hvordan Danmark kan leve op til de internationale målsætninger om, at sikre udpegningen af 10 procent urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og i Østersøen omkring Bornholm.
Klappeområder og råstofindvinding i de kystnære områder, gør heller ikke livet lettere for danske IOK, FKA og MAF samt kystfiskere, der dagligt slås med disse begrænsninger i havområderne, samt en kamp med en stadig mere nidkær Fiskerikontrol, der langer bøder ud nærmest pr. automatik, og ikke som man burde kunne forvente hjælpe et fiskeri-erhverv i omstilling, til en blidere overgang, istedet for økonomiske »tæv« og »trusler«.
Trængslen i de danske farvande er mærkbar
Med allerede 14 etablerede havvindmølleparker er trængslen i de danske havområder nu mærkbar, og dertil kommer der yderligere 15 havvindmølleparker til i de kommende år, så adgangen til de gode lavvandede områder, hvor fiskerne har deres daglige fiskeri i Danmark, er skærpet. Det skal ses i sammenhæng med den trængsel der allerede er på de vante fiskepladser, efter et rædselsfuldt Brexit-forløb, samt en mildest talt elendig Norge’s-aftale. Samtidig bliver fiskeriet holdt hen med snak omkring den lovede kompensation for kvoteafgivelsen ifbm. Brexit, hvor både tabet af kvoter og hvor en forventet plan på »ophugningsstøtte« endnu mangler at se sin løsning.
Disse problemer og udfordringer tynger mange danske fiskere, der gerne snart vil have klar besked om der overhovedet er en fremtid i dansk fiskeri?
Derfor har disse fiskere fremsat spørgsmål til ministeren, som meget gerne efter en besvarelse, skulle give dét pejlemærke, i en tid med mange forandringer, der giver retningen for hvor fiskeriet »sejler« hen.
Fiskeriministeren var selv inde på problemerne for fiskeriet, da han i marts måned i år kunne konstatere, at det langt fra bliver et 2021 med hav-blik for dansk fiskeri og han mente vejen frem krævede en tæt dialog hele vejen igennem. Set fra fiskernes side, har der været forbavsende stille lige siden.
Der arbejdes helt sikkert på sagen på embedsmandsplan med organisationerne, men ventetiden syntes lang, og flere har allerede vendt tommelfingeren nedad. Mange fartøjer er allerede sat til salg og ønsket om at komme ud af erhvervet er nu så stort og påtrængende, at det giver branchen et negativt omdømme. Flere søger væk og færre søger ind, hvilket har givet sig udtryk i mangel på mandskab på bådene. Men det har også gjort det svære at gennemfører et generationsskifte i fiskeriet, hvor unge nu istedet springer fra og ikke på, fiskeriet.
Derfor, ved at lette lidt på låget omkring de kommende omstillinger, så vil pejlemærkerne stå lidt tydeligere for almindelige fiskere.
- Hvordan ser din vision ud for fremtidens danske fiskeri
- Hvorledes vil du styrke et generationsskifte indenfor fiskeriet fremover.
- Vil du lempe og forenkle reglerne i fiskeriet, som dine foregængere alle har talt om, og så rent faktisk gøre noget ved det.
- Kommer der snart en kompensation for Brexit og en ophugningsstøtte ifbm. den overkapacitet der er i fiskerflåden.
- Hvad syntes du om ideen med statsgaranteret obligationslån (som svenskernes) til fiskeriet
- Kan du tænke dig Fiskerifonden som bestyrer af de Brexit-kvoter der afregnes efter ekspropriationen ifbm. handelsaftalen mellem EU og Storbritannien. Derefter kunne man kompenserer og promille-fordele til alle fiskere, som er ramt af selvsamme Brexit-kvoteaftale.
For den almindelige danske fisker, vil det gavne at få vished omkring hovedlinjerne i Regeringens fiskeripolitik fremadrettet. For den nuværende uvished er en af de største og værste årsager til den udbredte mismod og frustration der hersker blandt fiskerne for tiden. Så kom venligst erhvervet i møde hr. minister – så vi ved hvor vi skal hen, du..
På vegne af en gruppe helt almindelige fiskere