Forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien efter Brexit fortsætter med samtaler i Bruxelles mellem Lord Frost CMG (David Frost) Storbritannien og EU-chefforhandler Michel Barnier. Det har premierminister Boris Johnson og Europa-kommissionens præsident Ursula von der Leyen aftalt henover weekenden.
Efter en weekend med spændte forhandlinger har EU-kilder overfor BBC fortalt, at en aftale om fiskeriet var tæt på en løsning, men dette er efterfølgende blevet afvist af 10 Downing Street.
Storbritanniens Brexit-forhandler Lord Frost, vil fortsætte samtaler med sin kollega fra EU Michel Barnier og den britiske premierminister Boris Johnson vil senere på ugen tale med Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen.
Forhandlingerne om Storbritanniens og EU’s skilsmisseaftale blev sat på pause fredag, hvor begge parter påpegede fortsatte »Significant divergences« (betydelige og væsentlige uenigheder)
Men efter et telefonopkald lørdag aften besluttede Boris Johnson og Ursula von der Leyen at genoptage forhandlingerne mandag, med øje for en afklaring af netop disse uafklarede punkter i en kommende aftale.
De tre kritiske og meget afgørende punkter er
- fiskerirettighederne
- konkurrencereglerne
- og ikke mindst hvordan man håndhæver de aftalte regler
Løses disse punkter ikke, vil en aftale ikke være gennemførlig og derfor ikke mulig. Det hele vil derfor ende med et »No Deal« scenarie.
Bruxelles ønsker, at EU-fiskere skal have løbende adgang til britiske farvande, og omkring dette spørgsmål har begge parter diskuteret en overgangsperiode, hvor ét forslag har været at reducerer EU’s adgang til britisk farvand over tid.
En højtstående EU-diplomat har overfor BBC fortalt, at fiskeriet »was definitely not the issue the talks are stuck on« – det har bestemt ikke været fiskeriet, der har været det punkt som har bremset forhandlingerne.«
Men dette blev hurtigt tonet ned af en kilde fra 10 Downing Street, der lod forstå, at der ikke havde været noget gennembrud af betydning henover weekenden.
Begge sider er fuldt beviste om stridens kerne, som fortsat er de såkaldte:
- Lige vilkår – som vedrører et sæt fælles regler og standarder for EU og UK, for at sikre virksomheder i et land ikke har en uretfærdig fordel i forhold til deres konkurrenter i andre lande.
- hvorledes håndhæves og styres disse – Bruxelles ønsker, at Storbritannien overholder EU-reglerne, som arbejdstager-rettigheder, miljøregler og statsstøtte, mens Storbritannien derimod siger, at målet med Brexit netop har været at slippe for at følge disse fælles EU-regelsæt.