Frustrationen over de manglende resultater i forhandlingerne mellem EU og UK, sniger sig mere og mere ind hos danske fiskere, der kun kan stå magtesløse og i afmagt se til, at forhandlingerne stadigt slæber sig af sted i slow-motion.
Selvom forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om et fremtidigt forhold kører på dét flere medier kalder for seriøs overtid, med kun én måned tilbage, inden briterne gør alvor af skilsmissen og det endelige brud med det Europæiske fællesskab, så mangler forhandlings-gennembruddet stadigt.
Hvis forhandlingerne skal i mål, kræver det statslederene på banen, for at rykke de sidste meter over målstregen.
Det er meget på spil for de danske fiskere. Alene i perioden mellem 2016 og 2018 fangede danske skibe for omkring en milliard kroner i den britiske del af Nordsøen. Så det er ikke småpenge danske fiskere står til at miste, hvis ikke der snart kommer en forhandlingsløsning.
Overraskende fiskeri-tilbud fra EU til UK
Det kom frem under Barnier’s møde med EU´s store fiskerinationer, der alle har en interesse i britisk farvand, at EU havde tilbudt af give op til 18 procent af de fiskekvoter EU-landene i dag har i britisk farvand, tilbage til briterne. Dette blev ikke set som en imødekommenhed fra EU’s side overhovedet og heller ikke som et kompromis på området, med derimod opfattede de britiske forhandlere forslaget, som både latterligt og nærmest hånligt overfor de britiske ønsker.
Så selvom EU med dette forslag havde vist en vilje til et kompromis på området, så ligger det alligevel langt fra briternes egne ønsker, der istedet taler om at få 80 procent af EU’s kvoter i britisk farvand tilbage.
Tidligere har der været tale om en overgangsordning, hvor man i en periode kunne forhandle om kvoterne igen, når Storbritannien havde fået deres fiskeri gearet til at klare opgaven. Som det ser ud i dag, kan briterne ikke selv lande alle deres fisk fra deres egne farvande.
I sidste uge spidsede situationen derfor til, med en udmelding fra EU´s chefforhandler Michel Barnier, der overfor sin britiske modpart David Frost fortalte, at hvis ikke briterne var villige til et kompromis på de sidste emner der skiller, så ville yderligere forhandlinger være både meningsløse og formålsløse.
Trods udmeldingen foregår Brexit-forhandlingerne stadigvæk.