Med en enestående og smuk udsigt over Havnen og Havet i Hirtshals, ligger Restaurant Lilleheden, lige der hvor by og havn skiller. En fiske-restaurant der har forstået at udnytte sin placering tæt ved ét af Nordeuropas bedste fiskemarkeder og som sætter en ære i at frembringe kun det aller-bedste af de friske råvarer af meget høj kvalitet, der dagligt tilflyder restauranten.
Så selvom løbet har været tæt under søndagens silde-konkurrence i Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, med deltagere fra hele landet, så blev det alligevel den lokale restaurant Lilleheden fra Hirtshals, der løb af med sejren foran restaurant Aamanns fra København og Restaurant HOS fra Odense.
Konkurrencen, der har været holdt i over 25 år, var også i søndags tæt på at blive udsat, som det er sket 2 gange tidligere i år. Men hvor der er en vilje, er det også en vej, så selvom Covid-19 også denne gang lige var ved at spænde ben for arrangementet, så blev det gennemført, dog uden publikum. I stedet blev hele konkurrencen live-steamet via Hirtshals Fiskefestivals face-book side.
De konkurrerende restauranter var følgende:
🐟 Aamanns
🐟 Restaurant Lilleheden
🐟 Restaurant Remouladen
🐟 Restaurant Bgær
🐟 Restaurant Skovmøllen
🐟 ISS Kantiner i København
🐟 Restaurant Kronborg i København
🐟 Hotel Baltic
🐟 Restaurant HOS
🐟 Musikkens Spisehus
Årets Sild blev afviklet i et tæt samarbejde mellem:
- Hirtshals Fiskefestival
- Nordsøen Forskerpark
- Nordsøen Oceanarium
- Pelagisk ProducentOrganisation
- Tenax A7S – sidstnævnte står bag kvalitetssildebrandet Lykkeberg 1899, hvor fokus er på den gammeldags modnede sild.
Vindersilden skal nu produktudvikles og omformes til en sild på glas og her vil den blive brandet under Lykkeberg 1899, med Hirtshals Fyr på glasset. Så alle sildespisende danskere, allerede fra nytår kan få mulighed for at smage Årets vinder-Sild 2020. Velbekomme – når vi kommer så langt.
Siden begyndelsen af 1990’erne har det været en fast tradition at kåre Årets Sild ved en konkurrence i Hirtshals.
Årets Sild afvikles i et stærkt samarbejde mellem Hirtshals Fiskefestival, Nordsøen Oceanarium og Danmarks Pelagiske Producentorganisation samt Tenax Sild A/S.
Vindersilden skal afspejle nyskabelse, håndværk og ikke mindst velsmag. Den skal have en balanceret og intens smag, som er det særlige kendetegn for en gammeldags modnet sild. Inspirationen skal blandt andet komme fra Årets Bjesk, som kåres hvert år under Hirtshals Fiskefestival.
Tenax Sild står for selve fremstillingen af den gammeldags modnede sild og den efterfølgende serieproduktion til forbrugerne.
Vinderen kåres af et kompetent og dedikeret dommerpanel, som har udfordringen med at finde den bedste frokostsild blandt de deltagende restauranter. Deltagerne er kokke fra nogle af Danmarks bedste smørrebrødsrestauranter.
Sild og Bjesk – et naturligt makkerpar
Kåringerne af Årets Bjesk og Årets Sild sker forskudt. Således kåres Årets Bjesk for det kommende år i august i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. På den måde får sildelage-marinørerne (fra forskellige restauranter fra hele landet) nogle smagsnoter at afstemme deres marinade efter, når de i foråret går i gang med at kreere deres bud på den bedste sildemarinade. Årets Sild kåres hvert efterår ved et større arrangement på Nordsøen Oceanarium, og fra dette tidspunkt bliver Årets Bjesk ligeledes frigivet til salg fra laboratoriet på Hirtshals Museum.
Hirtshals Museum står for indsamlingen af urter fra det store klitområde, som omkranser Hirtshals. Ved et besøg på Hirtshals museum får man historien om bjesken, den lille skarpe bitter, som netop i Hirtshals blev noget helt særligt, dette takket være den tidligere sygeplejerske Signe Hansen, som opfandt ”Klitbjesken” drikken fra Hirtshals.
På museet kan ses en udstilling af planter fra klitten, som er velegnede til krydring af brændevin – den såkaldte Bjesk.