Det mener Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør for SikkerhedsBranchen og cand. jur., LL.M. Han siger videre, »forestil dig at staten banker på din dør med et kamera, som de mod dit ønske vil tvinge dig til at installere på din ejendom.«
Tanken i sig selv er grænseoverskridende, men det bliver værre endnu
- forestil dig så at denne overvågning ikke er omfattet af de samme love, som ellers gælder for overvågning i vores samfund
- forestil dig så yderligere, at du efterfølgende står tilbage med regningen for vedligehold, drift og behandling af data.
- forstillingen her er en absurd tanke – men ikke desto mindre er det den virkelighed, 14 fiskere i Kattegat kan se frem til.
Det er svært at beslutte, om man skal grine eller græde! Således beskriver Kasper Skov-Mikkelsen der er direktør for SikkerhedsBranchen og cand. jur., LL.M, bekendtgørelsen om elektronisk monitorering i Kattegat. For med bekendtgørelsen, der trådte i kraft den 1. juli 2020, fremgår det, at staten ikke er forpligtet til at følge loven om tv-overvågning, GDPR eller straffeloven, når de ønsker at kontrollere fiskerierhvervet med kamera. Ministeriet har lavet en ny bekendtgørelse og ifølge de nye regler, er det nu helt lovligt for staten at påtvinge fiskerne en kameraovervågning, der ikke overholder de regler, der hidtil har været gældende på området.
Brancheforeningen er forbavsede
For os at se er det her et helt usædvanligt indgreb i ejendomsretten og retten til at drive erhverv.
»Proportionaliteten i det man ønsker at kontrollere, sammenholdt med de midler man bruger til det, er uden sammenligning med noget, vi nogensinde har set før. Og når der i argumenterne for overvågningen henvises til, at andre erhverv også er underlagt overvågning, så vil jeg gerne understrege, at det ikke kan sammenlignes med det, der beskrives i denne bekendtgørelse,« fortæller Kasper Skov-Mikkelsen og uddyber: »Under normal kameraovervågning er der helt klare beskrivelser for hvad man må og ikke må. De beskrivelser følger loven om tv-overvågning, persondata-forordningen og straffeloven. Den overvågning, der er beskrevet i bekendtgørelsen, følger ingenting! Ikke engang i en bank, der udsættes for røveri, har politiet tilladelse til at gå ind og se overvågningsbilleder i realtid. Det her virker ude af proportioner, og det nærmeste jeg kan komme på lignende overvågningsforhold, er den overvågning der sker i fængsler.«