Svindel med fisk og skaldyr er desværre udbredt og det kan være svært at garantere ægtheden af produkter uden miljømærket. Forskning viser, at 30 procent af alle solgte fisk og skaldyr ikke er de samme som står på deklarationen.
Forkert deklarering betyder, at forbrugeren ikke kan være sikker på, at fisken der står på etiketten eller på menukortet, er den fisk, man faktisk får. Nye undersøgelser blåstempler i den forbindelse fisk og skaldyr med det blå miljømærke fra Marine Stewardship Council. Her kan du være sikker på fisken.
Som forbruger kan man desværre ikke være 100 procent sikker på at fisken man køber, er som forventet, hvis den ikke er miljømærket. Derfor benyttes DNA-tests ofte i fiskeindustrien, når det skal afgøres, om den pågældende fisk eller skaldyr er korrekt deklareret i forhold til art.
Resultaterne fra gennemgang af et halvt hundrede forskningsartikler, hvor i alt 4.500 produkter med fisk og skaldyr var under lup, var Konklusionen dengang, at en tredjedel af produkterne ikke indeholdt den fisk, som var deklareret på pakken. Hvilket har den konsekvens, at man som forbruger ikke kan vide sig sikker på at den fisk eller skaldyr, man har bestilt ved tjeneren på Restauranten, også er den der bliver serveret.
Nye undersøgelser viser nu, at forbrugerne kan være så godt som sikker på, at fisken, man spiser, er korrekt deklareret, hvis den er mærket med den blå fisk fra Marine Stewardship Council (MSC). MSC er den globale non profit-organisation, der sætter et benchmark for bæredygtigt fiskeri og sporbare forsyningskæder. Fisk og skaldyr med MSC’s logo kommer fra bestande, som ikke er truede, hvor der er taget højde for havmiljøet, og hvor fiskeriet er velforvaltet. DNA-tests af mere end 1.400 produkter certificeret af MSC har vist, at mindre end 1 procent, tretten produkter, var forkert deklareret. Disse resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Current Biology, og de bekræfter, at MSC’s miljømærkningsordning og forsyningskæde-program er en effektiv forebyggelse mod systematisk svindel.