Besøg vores mobil side
 .

Ung initiativrig Thorupstrand-fisker investerer i nyt fartøj.

Forleden kunne man ved udmundingen af Sakskøbing Fjord, se HM 17 »Inger Kristine« stolt stævne ud fra Bredgaard Bådeværft og sætte kurs og fart mod det vestjyske.


HM17 Inger Kristine HM17 Inger Kristine : Foto Bredgaard

Destinationen var Thorupstrand, hvor Rasmus Olsen (23 år) har fisket fra de sidste syv år. Det er den tredje kutter, der alle har båret navnet »Inger Kristine«, som Rasmus er ejer og skipper på. Her sidst med en ældre trækutter der i foråret blev lagt op og som nu er erstattet af nybygningen »Inger Kristine«, der i fremtiden vil fiske fra Danmarks største aktive kystlandingsplads.

På den flade sandstrand ud mod Jammerbugten, slæbes Rasmus´s knapt 15 meter lange og 6 meter brede glasfiber kutter ud i brændingen. Tidligt for at udgå de mange turister, der dagligt stimler sammen, på slæbestedet for at opleve det virkelige fiskerliv. Et fiskeri som det har været praktiseret i årtier.

Men turist-interessen har også sin bagside, for Thorupstrand er en arbejdsplads, hvor der skal arbejdes hårdt for at tjene føden. Men som Rasmus Olsen siger til FiskerForum, »havde hver turist for pokker bare lagt 2 kroner pr. mand, så havde vi alle været millionærer idag.« Men selv om mundvigen godt kan hænge lidt nedad ind imellem, når de mange turister stimler sammen omkring båden, så er den uge vestjyske fisker selvfølgelig glad for den opmærksomhed og interesse kystfiskeriet har fået.


HM17 Inger Kristine  - Foto H.Hansen HM17 Inger Kristine - Foto H.Hansen

Som MAF fisker og medlem af Thorupstrand kystfiskerlaug, er man en del af kystfiskerlivet og turismen. Båden er da også udrustet traditionelt til snurrevod og garnfiskeri, som er det fiskeri der praktiseres fra kystlandingspladsen.

Et fiskeri, som med den gamle trækutter »Inger Kristine« samlet indbragte 272.000 kilo rødspætter og 30.000 kilo torsk samt krøjfisk på 20.000 kilo sidste år, hvor afregningen også var yderst rimelig og fornuftig.

Forventningerne for den 23 årige vestjyske fisker, til den nye båd er derfor store. Lagerkapaciteten er udvidet, så nybygningen fra Bredgaard Bådeværft, nu kan rumme ca. 300 kasser og med et nyetableret kølerum, kan fisken garanteret holde temperaturen nede, selv på en steghed sommerdag. En forbedring som Rasmus selv lægger stor vægt på. For som han siger, »den indre sikkerhed og vished om at have leveret kvalitetsfisk til auktionen, styrker ens faglige stolhed.«


HM17 Inger Kristine HM17 Inger Kristine : Foto Bredgaard

Projekt »Inger Kristine« Faglighed og seriøsitet lyser ud af Rasmus, når han fortæller om fiskeriet, men også når talen falder på tilblivelsen og forberedelserne til den nye glasfiberkutter »Inger Kristine«. En kutter der er blevet til i et nært og tæt samarbejde med Arne Borghegn fra Borghegn yachtdesign og Michael Jacobsen fra Bredgaard Bådeværft.

Specielt Rasmus´s ønsker og tegninger om en rummelig og bred båd, er der blevet regnet meget på. Med et resultat der ikke fornægter sig. Fartøjet er helt rolig i søen med den brede skrogform og slipper vandet fuldstændigt som forventet, uanset bølger og strøm. Samtidig har breden i båden givet et kæmpe lastrum på 43 m3, med to store pounder til det løse. En last med fuld ståhøjde og ergonomisk rigtigt indrettet med el-spil, så de tunge løft undgås. Ligesom der er etableret en TMP 300L kran på dækket.

I det sidste tre måneder har Rasmus således fulgt arbejdet på Bredgaard Bådeværft meget tæt, og fulgt op på de mange planlagte ændringer som Rasmus har fået foretaget i forhold til de gamle både. Ændringer der gerne skulle optimere båden og gøre betjeningen lettere. Gennem fem års fiskeri som selvstændig og alene på den gamle trækutter, har fået tankerne igang hos den unge vestjyske fisker, der med den nye båd har fået tænkt alle forbedringer ind i udformningen af glasfiberkutteren, så den fremstår topmoderne og funktionel.


HM17 Inger Kristine  - Foto H.Hansen HM17 Inger Kristine - Foto Bredgaard

Sikkerhed og komfort har også fået den ønskede vinkel med Rasmus´s ideer og han vil følge op på det med et konsulentbesøg fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd.

I det hele taget er Rasmus Olsen ganske godt tilfreds med resultatet og samarbejdet med alle, lige fra værftet til underleverandørerne og de eksterne specialister. Også det financielle samarbejde med Spar Nord er klappet af med succes. Personligt finansieret med en fornuftig tilbagebetalingstid og uden tilskud af nogen art, har Rasmus fået skruet sin fremtid i fiskeriet pengemæssigt godt sammen. Den vestjyske fisker ser derfor lyst på fremtiden, selvom der med tre måneders pause fra fiskeriet i år, stadig er langt til at nå årets mål. Men med en ihærdighed og et gåpåmod tegner fremtiden alligevel lys, herude på den flade strand ved Jammerbugten.

Mens spillet på Thorupstrand langsomt trækker »Inger Kristine« udi bølgerne, glæder fiskeskipper Rasmus Olsen sig til at sætte lyd på den 213 kW store John Deere hovedmotor, og indenfor de næste par dage, at påbegynde fiskeriet i Skagerrak.

Herfra FiskerForum ønskes HM 17 »Inger Kristine« med skipper Rasmus Olsen god vind fremover.


Dimensioner
Længde 14,99 meter Brutto 29,80
Bredde 6,00 meter Dimensionstal 89,94
Dybgang 2,17 meter Lastrum 44,00 cum

John Deere 6 cyl. 213 kW Dong - 1 gear fra Westdiesel
Korsør propelanlæg 4 bladet isforstærket
Kynde og Toft hydraulik
TMP 300 kran
Nordkøl køleanlæg i last


Køleanlæg i last

Hydraulik og installation
Westdiesel
Hovedemotor og gear

Hovedentreprise

FiskerForum 16. Juni 2017

© 2019 • Fiskerforum • CVR 32663192 • www.fiskerforum.cominfo@fiskerforum.com • Tlf +45 6022 0946 Cookie- og privatlivspolitik