Og efter næsten to tusinde år efter Aristoteles, er den stadig mystisk, men samtidig også en meget vigtig og interessante fisk, vi har i vores farvande.
Men der er stadig meget vi ikke ved om ålen – Vi tror fortsat på at ålen gyder i Sargassohavet, men vi ved det ikke med 100 procent sikkerhed. For området i Atlanterhavet er ca. fire gange så stort som Europa.
Så hvor nøjagtigt i Sargassohavet og i hvilken dybde ålen befinder sig, er stadig ukendt.
Man har således stadig ikke fanget nogen gydemodne ål i Sargassohavet.
Følg på denne video, blandt andet fisker Jens Granlund med båden »Kalvø« og en inkarneret åle-spiser Palle Henrich på videoen om den mystiske ål og under hvilke forhold den nu må fanges og spises samt ikke mindst hvorfor det er så vigtigt at ålen fortsat må fanges og sælges, også for at bevare det specielle bundgarnsfiskeri, der i generationer har været udført kystnært, som et skånsomt og miljømæssigt bæredygtigt fiskeri.
De bedrifter, der har haft registrerede landinger af ål i 2021, får nu i juli 2022 udstedt deres åle-tilladelser efter, at der er vedtaget en ny lukkeperiode for ålefiskeriet i Danmark.
Den 1. juli 2022 træder bekendtgørelse nr. 844 af 13. juni 2022 om forbud mod erhvervsmæssigt og rekreativt fiskeri af ål i saltvand fra og med 1. november 2022 til og med 31. januar 2023 i kraft, hvilket betyder, at det i den periode er forbudt at udøve fiskeri efter ål.