I nyhederne på TV2 kunne man søndag læse følgende overskrift: »Han kæmpede i årevis mod ulovligt fiskeri og ›mafiametoder‹ – sidste år dukkede hans lig op i tysk farvand« – punktum..
Det er ikke i orden, set i lyset af den tragiske ulykke – Først anklager man muslingefiskerne i Limfjorden for at fiske ulovligt, dernæst bliver de tillagt ulovlige metoder i deres fiskeri samt sidst og ikke mindst, bliver de inddirekte beskyldt for en fiskers ulykkelige og alt for tidlige bortgang.
Du kan læse hele artiklen fra TV2 her.
Det er direkte på grænsen til det uanstændige fra TV2s side, mener flere fiskere, at man bruger en fiskers arbejdsulykke ved Græm Strand på den jyske vestkyst, sidste år i slutningen af maj, til at anklage Muslingefiskerne for at have bidraget til iltsvind i Limfjorden, men også inddirekte at beskylde Limfjords-fiskerne, for den 66-årige Østers-fiskers tragiske ulykke og død på Nordsø-kysten. »Han måtte betale en dyr pris for sin kamp, for at redde den døende fjord«, ligner også til forveksling en slet skjult hentydning til, at fiskerens ulykkelig bortgang, skulle findes i mere end en arbejdsulykke.
Den tragiske og sørgelige fortælling her, binder historierne sammen med udsagn, som alene står for budbringerernes regning, hvor Østers-fiskeren’s død kædes sammen med hans kamp for et fornuftigt vandmiljø i Limfjorden. Østers-fiskeren var tvunget til, grundet den dårlige tilstand i Limfjorden, at fiske i Nordsøen også under vejrlig, som fiskeren efter signende ikke normalt ville begive sig ud i.
At kæde de mange muslinge-fiskeres fiskeri efter hjertemuslinger og blåmuslinger i Limfjorden, sammen med en Østersfiskers død, er direkte usmagelig og de fiskere der har lagt ord til disse beskyldninger, burde skamme sig.
Nogle Østersfiskere, heriblandt den nu afdøde 66-årige østersfisker, har i nogle år nu, søgt om at få del i de licenser der er tildelt muslingefiskerene fra Centralforeningen Limfjorden. Man ønskede halvdelen tilført den lukkede afdeling under kystfiskerordningen, gratis, så Østersfiskerne også kunne fiske på denne licens. Men hjertemuslingerne var noget som Centralforeningen Limfjorden for længe siden, både havde købt og betalt for. Så de ville ikke frivilligt opgive deres licenser og deres rettigheder så let igen, for hjertemuslinge-fiskeriet udgør i dag over halvdelen af omsætningen for blåmuslinge-fiskerne og man er derfor økonomisk meget afhængige af netop dette fiskeri, som de iøvrigt selv med egne penge, har købt og betalt for.
I Centralforeningen Limfjorden (muslingefiskerne), mente man ikke det var noget problem med licenserne, for man er jo mere end velkommne til at byde på dette fiskeri, når der igen bliver licenser sat til salg. Men Østersfiskerne ønskede disse licenser gratis overdraget og ført over i den lukkede afdeling af Kystfiskerordningen. Så disse licenser ikke fremadrettet kunne handles frit mellem fiskerne og derfor kun var til deling blandt de ganske få medlemmer der var og er i Kystfiskerordningen. (Ikke opfiskede kvoter, kunne således gå tabt i en sådan ordning, i følge flere fiskere).
Den nu afdøde 66-årige fisker fra Thyborøn, var på det tidspunkt formand for Limfjordsfiskernes Østersforening, men også næstformand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO (FSK-PO). Iøvrigt en usædvanlig konstellation for en forening der udelukkende henholder sig til det passive fiskeri. En forening der pludseligt og ganske overraskende gik helhjertet ind og støttede op om, at erhverve sig, de i deres øjne mere aktive hjertemuslinger. Et fiskeri, der netop foregår med det som FSK-PO ikke selv er tilhængere af, nemlig fiskeri med bundslæbende redskaber.
Fakta om muslingefiskeriet i Limfjorden
Alle muslingefiskere i Limfjorden er udstyret med en Black Box (et elektronisk overvågningssystem), der gør det muligt at opsamle data om fiskefartøjernes position, kurs, fart og anvendelse af redskaber. Black Box’en er et redskab til at hjælpe fiskerikontrollen og fiskeristyrelsen med at kontrollere, at reglerne bliver overholdt. Systemet virker således begge veje og med dette system, er intet overladt til tilfældighederne og fiskeriet er således fuldt afdækket og kontrolleret.
Beskyldninger om ulovligt fiskeri med for stor motorkraft er igen afledt af konflikten i Limfjorden – så muslingefiskerne må lægge ryg til meget.
Sidst muslingefiskerne i Limfjorden var med i kontrol om motorkraft på områdets fartøjer, var tilbage i 2021, hvor daværende fiskeriminister Rasmus Prehn (S) igangsatte en ekstraordinær kontrolindsats af motorkraften på fiskefartøjerne overalt i de indre danske farvande, og altså også i Limfjorden. Men der var og er ikke noget at komme efter og det er komplet ligegyldigt, om det er fabrikanten eller den autoriserede forhandler, der har kalibreret motorerne. Skibsmotorer kan leveres i mange forskellige versioner og det afgørende er, at Fiskeristyrelsens løbende kontrol viser, at der generelt ikke er problemer med motorerne. Desuden så slæbes redskaberne kun med en given vægt – det svarer til at man skal flytte 750 kg på en trailer og du eksempelvis har 7.500 kg »muslinger eller østers« der skal flyttes – det vil sige du uanset motoreffekt og størrelse, skal køre 10 gange, for at overholde reglerne. Det samme gælder for muslinge- og Østersfiskerne, fortæller flere fiskere.
Opgørelse fra DTU om bundpåvirkningen
Helt konkret viser opgørelser fra DFPO, at der årligt bliver fisket muslinger på 38 km2 af Limfjorden, der har et samlet areal på 1.500 km2. Det svarer til, at det kun er 2,5 procent af Limfjordens samlede areal, der årligt påvirkes af fiskeri efter muslinger.
Fiskerne selv ønsker endelig afklaring
I Danmarks Fiskeriforening DFPO har man noteret sig, at fiskeriministeren Jacob Jensen (V) har bestilt en grundig og fyldestgørende gennemgang af motorkraft-området fra Fiskeristyrelsen. Fiskeriforeningen opfordrer til, at den gennemgang, en gang for alle, bruges til at skabe vished om fiskeriet i Limfjorden.
Det er, som formanden for Danmarks Fiskeriforening DFPO netop har været ude i pressen med, »er ikke rimeligt, at fiskerne på Limfjorden med jævne mellemrum skal udskammes i landets medier. Blot fordi enkeltpersoner, organisationer eller eksperter, retter et angreb på fiskeriet. Det er simpelthen uholdbart. Derfor skal vi have sat et endeligt punktum i den her sag. Her lægger vi vægt på, at muslingefiskerne fortsat får mulighed for at udvikle fiskeriet, så fiskeriet bliver endnu mere bæredygtigt og fortsat kan bidrage med sunde og klimavenlige fødevarer samt vigtige arbejdspladser ved Limfjorden. Vi bidrager gerne, så vi i samarbejde med myndighederne kan få afklaret og lagt afstand til TV2’s grundløse beskydninger,« siger formanden for DFPO, Svend-Erik Andersen.