Det evige spørgsmål er altid for fiskerne; »hvor mange tons fisk er der i noten.« Men det er de vant til, for mens ekkoloddet viser hvor meget fisk der er under båden, så viser sonaren hvor mange fisk der er rundt om istedet. Men ingen fortæller hvor mange tons fisk der reelt er og det kræver al erfarring fra skipperes side, at finde svaret i et samspil med mange ubekendte. Det rådes der nu bod på.
Det har forskere Maria Tenningen og Héctor Peña fra det norske Havforskningsinstitut en løsning på. De har givet sonaren evnen til at beregne (algoritme) hvor mange tons fisk den ser. En metode der både kan hjælpe fiskerne, men også fiskebestanden. For ingen fiskere ønsker at fange for mange fisk ad gangen, da en for stor fangst risikerer, i værste fald at sprænge nettet og derved give et større tab af både fisk men også materiel.
Havforsker Héctor Peña siger i en kommentar blandt andet: »Vi har formået at skabe en langt mere præcis metode til at give svaret på spørgsmålet: Hvor mange tons fisk der er?«
Den norske metode, er netop offentliggjort i en ny videnskabelig artikel, (Oxford Academic) bruger både rådata fra ekkoloddet samt ren fysik og avanceret matematik. Der gives efterfølgende et simpelt tal for, hvor mange tons sild eller makrel en stime er på, plus en værdi for hvor sikkert dette estimatet egentligt er.
Det skriver Kystmagasinet.no om i en artikel, hvor problematikken omkring for mange fisk i noten bliver gennemgået, med en ny metode fra Havforskningsinstituttet.