For kvoten kunne godt have været højere, siger Danmarks fiskeriforening, selvom brislingefiskeriet er kommet godt fra start og udsigten til et fornuftigt fiskeri i efteråret er nærliggende.
Men der er brug for en flexs-ordning, mener formanden for IP-udvalget i Danmarks Fiskeriforening, Jesper Juul Larsen. Den danske kvote blev af EU den 1. juli 2020 fastsat til 144.000 tons. Men selv om det er en væsentlig øgning i forhold til sidste år, med mere end 50 pct., så er DFPO’s vurdering, at man burde have fastlagt en kvote på et endnu højere niveau givet forekomsten af brisling.
I en kommentar til dette i FiskeriTidende.dk, har formanden for Danmarks Fiskeriforenings IP-udvalg, Jesper Juul Larsen sagt »Vi ser på alle muligheder for at sikre en højere brislinge-kvote til gavn for dansk fiskeri,« og han peger samtidig på, at man sidste år havde en flex-kvote-ordning, hvor man kunne flexse fra Skagerrak og Kattegat ud i Nordsøen. Men denne mulighed er endnu ikke indført i år.
Årsagen til at dette endnu ikke er vedtaget, kan skyldes de igangværende drøftelser i EU om Brexit, end det skyldes én egentlig diskussion om brislinge-fiskeriet. Men som Jesper Juul Larsen pointerer, »så presser vi på fra DFPO’s side om en flex-ordning, på et eller andet niveau.«
Der arbejdes fra Fiskeriforeningens side for, at få emnet med på næste EU-Rådsmøde til oktober, med henblik på at få genindført en flex-ordning snarest muligt. For som Jesper Juul Larsen understreger, »vi har brug en god flexs-ordning. Den skal ikke være 100 pct. som sidste år, men på et passende niveau til gavn for dansk fiskeri.«
DFPO anbefaler derfor en flexs-ordning på 70 procent.