Emnet er bragt op af Tidskriftet »Samfundsøkonomen« der udgives af DJØF (Danmarks Jurist- og Økonomforbund) som i en artikelrække, har skrevet om »Politiske vildskud, langskud og selvmål i Danmark i nyere tid« og som et eksempel nævner de gennemførelsen af omsættelige fiskekvoter i Danmark (Under den nye Regulering).
Artiklen i »Samfundsøkonomen« har affødt en kommentar fra Cand.Polit CEO Danmarks Fiskeriforening, Kenn Skau Fischer samt fra Cand.Polit, HD-O og partner i Aquamind, Mogens Schou, der ikke mener artiklen i »Samfundsøkonomen« er retvisende.
Her kommer tredje del: Kvotekoncentration«
Forfatterne beskriver korrekt baggrunden for ønsket om kvotekoncentration, nemlig reduktion af flådekapacitet og bedre indtjening. Vi kan tilføje, at det var ønsket, at den industrielle pelagiske flåde skulle have en vid mulighed for koncentration. Den fanger store mængder af prisbillige fisk i en hård nord-atlantisk konkurrence om kvalitet, hurtighed og markeder. Heroverfor stod ønsket om, at den demersale flåde, som i større omfang kan betragtes som et »håndværksfiskeri«, fortsat skulle have en bred sammensætning. Det er opnået. Forfatterne henviser også til Rigsrevisionens beretning, der anførte, at »Ministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og ikke har understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke matte koncentreres på for få hænder… Samtidig har ministeriet ikke fulgt systematisk op på udviklingen i den samlede kvotekoncentration.«
Til det er der at sige, at Rigsrevisionen ikke kendte Folketingets »intention«. Skulle Folketinget have ønsket at ændre koncentrationen, kunne man til enhver tid have besluttet dette, fx ved anvendelse af opsigelses-varslet, også efter revisionsrapporten.
Forfatterne henviser til »undren i offentligheden« over kvotekoncentrationen. Hvad det postulat skal bruges til, er uklart. Forfatterne kunne med fordel have beskrevet koncentrationen objektivt på grundlag af lovgivningens kvotelofter. Både ejerforhold og kvoteloft er åbent tilgængelige på Fiskeristyrelsens hjemmeside for de, der ønsker at gå i dybden med spørgsmålet.
Fjerde afsnit: Strukturudviklingen i fiskeriet
Kilde: Mogens Schou partner i Aquamind