Det er tre fiskere fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), der de sidste par dage har været på Christiansborg for at tale fiskernes sag for udvalg og politikere.
Efter en god fremstilling og argumentation om kystfiskernes nystartede forening og situation, har foreningen FSK nu fået plads i Erhvervsfiskerudvalget under Fødevareministeriet. Udvalget der er nedsat efter §6 i Fiskeriloven og som rådgiver ministeren om planlægning og udarbejdelse af regler om udøvelse og regulering af erhvervsfiskeriet, får nu repræsentation af Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.
Det er et kæmpe kado til den kun få måneder gamle Fiskeriforening FSK, der således med de mange kystfiskere, nu melder sig ind i kampen for bedre forhold, under mottoet ”friheden tilbage til kystfiskerne, som udøver skånsomt kystfiskeri.”
Fiskerne Max Christensen, Søren Jacobsen og Reinhardt Schmidt har haft travlt på de bonede gulve, på regeringsborgen i København. Med en agenda og en ønskeliste fra kystfiskerne, der omfatter så forskellige emner som:
Farvandsskifte skal være muligt, selvom man ikke har fisk i det ønskede farvand (hvis der er kvote til det). Det er et ønske som nu er gået igennem, hvis der ellers er dage til rådighed i det pågældende farvandsområde, man ønsker at fiske i. Noget som Søren Jacobsen (FSK) positivt kunne tage med hjem fra mødet i Erhvervsfiskerudvalget mandag den 26. januar.
Omfattende ønskeliste fra FSK
Ønskelisten fra kystfiskerne strækker sig længere endnu og omfatter også et ønske om at garnfiskeriet ikke skal være omfattet af discard overhovedet. I følge DTU har garnfiskeriet kun en discard på mellem 2% og 4% , hvoraf 60% kan genudsættes, med gode chancer for overlevelse. Så politikerne støtter også op om dette, ligesom det urimelige april-stop i Østlige og Vestlige Østersøen også ser ud til at have politisk opbakning, så fiskerne i dette område ikke længere behøver at søge andre steder hen for at holde økonomien sammen. Men som havdagene, som ønskes fjernet, er april-stoppet også en EU beslutning, som tager lidt længere tid at få ændret.
Ø-mærket fisk
Mærkningsordningen af fisk, som er fanget bæredygtigt, skånsomt og kystnært har FSK fat i flere interesserede aftagere, fra ind- og udland, der fortiden kigger på en mærkningsordning, meget lig den nu 25 år gamle statskontrolleret økologiske Ø-mærkning, som Fødevareministeriet har så stor succes med.
Kampen for det kystnære fiskeri i Danmark, fortsætter med de tre ildsjæle, fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, der nu også nærmest har invaderet Folketingets højborg, Christiansborg i København.