Tobisskrabetogtet 2024 i Nordsøen viser meget lave forekomster af tobis i nord og middelmådige forekomster omkring Dogger Banke
Resultaterne fra tobisskrabetogtet, som fandt sted i november og december 2024, er nu tilgængelige. Togtet, som spiller en central rolle i bestandsvurderingen af tobis, bruges til at bestemme antallet af 1- og 2-årige tobis ved fiskeriets start. Den primære kilde til data om 1-årige tobis kommer fra skrabetogtet, hvor tætheden af 0-årige tobis året før bliver målt. Resultaterne fra tobisskrabetogtet har derfor stor betydning for den biologiske rådgivning, som udarbejdes af ICES (Det Internationale Havundersøgelsesråd) for det kommende år.
Tobisskrabetogtet 2024 blev gennemført under vanskelige vejrforhold, og det måtte, som de foregående år, forlænges for at nå alle de planlagte lokaliteter.
Fangstraterne af 0-årige tobis fra de enkelte stationer i 2024 er blevet kortlagt og sammenlignet med fangstraterne i 2023 (se figur 1). I område 1 er indekset under middel og lavere end i 2023 (se figur 2), og fordelingen af tobis er ændret, med høje fangstrater på de sydligste banker. I område 3r, som primært dækker den norske økonomiske zone, var fangstraterne lavere end i 2023 på mange stationer, og indekset er derfor beregnet til at være på et meget lavt niveau. I område 2r viste skrabetogtet et indeks, der var lidt over middel, hvilket er væsentligt højere end i 2023.
Det beregnede rekrutteringsindeks, sammen med fiskernes fangster af de forskellige aldersgrupper, benyttes til bestandsvurderingen og den biologiske rådgivning. I 2024 har andelen af 1-årige tobis i område 3 været historisk lav, og det er langt under gennemsnittet i både område 1 og 2.
Vurdering fra ICES
I modsætning til langlivede arter som torsk og rødspætte, er den biologiske rådgivning for tobis stærkt afhængig af rekrutteringen året før fiskeriets start. Det betyder, at tobisbestanden først vurderes et halvt år før, de indgår i fiskeriet, da det er på dette tidspunkt, at de 0-årige tobis er nedgravet og kan fanges med den modificerede muslingeskraber, der anvendes til tobisskrabetogtet.
Hvert år i januar vurderes tobismængden i Nordsøen, baseret på resultaterne fra tobisskrabetogtet i november og december året før. For eksempel vil fangstraterne af 0- og 1-årige tobis fra tobisskrabetogtet i 2024, sammen med data om fiskeriindsats, fangster, middelvægt, resultater fra forrige års skrabetogt og alderssammensætning i det kommercielle fiskeri, danne grundlaget for beregningen af bestandsstørrelsen ved starten af 2025 og dermed årets fiskerimuligheder. Denne vurdering er afgørende for fastsættelsen af bæredygtige fiskerigrænser.
Kilder: DTU Aqua : Hans Jakob Olesen, Casper Berg og Nis Sand Jacobsen og DFPO