To gange Polar Amaroq fisker makrel i grønlandsk farvand

To gange Polar Amaroq fisker makrel i grønlandsk farvand

Lige før jul var begge de kombineret trawlere / ringnotbåde Gardar og Eros solgt til Polar Seafood. Fartøjerne bliver sat ind i fiskeriet efter makrel i grønlandsk farvand.

Den norske Gardar, der blev slettet fra Norsk skibsregister i december hedder nu Polar Amaroq og den anden norske trawler Eros der ligeledes blev slettet sidste år og solgt til Polar seafood. Begge fartøjer drives nu af det Islandske Sildavinnslan H/F, som ligger i Neskaupstadur på den Islandske østkyst, og ifølge det norske skibsregister er dette fartøj også navngivet Polar Amaroq.

Det var medlem af det grønlandske hjemmestyre og medlem af Nordisk Råd, Kim Kielsen, der i oktober sidste år, gav sin uforbeholdne støtte til Færøerne med hensyn til en øget makrelkvote og samtidig forklarede han i Nordisk Råd, at Grønland også gerne så sig accepteret som kyststat, for at få del i makrelkvoten i egen zone.

Den Grønlandske kvote har tidligere ligget på 5.000 tons makrel og med aftalen med Gardar og Eros (nu Polar Amaroq) er dette et klart signal om at Grønland ønsker at følge både Færøerne og Island i deres ønske om større kvoter på makrel.

Begge Polar Amaroq`er, er ikke de eneste fartøjer der i øjeblikket klargøres til fiskeri efter makrel i grønlandsk farvand. Frysetrawleren Skalaberg RE blev sidste år købt fra Argentina af det islandske Brim H/F. Et selskab der har købt en ejerandel i det grønlandske selskab Arctic Prime Production og fået Skalaberg RE registreret i det grønlandske selskab efterfølgende. Ligeledes har den islandske fiskeindustri HB Grandi solgt deres frysetrawler Venus til det nyetablerede selskab Northern Greenland Seafood, og har dermed også et ben indenfor i det grønlandske fiskeri.