Den videnskabelige rådgivning for fiskeriet i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat 2025 ligger nu klar. Endnu en gang ses det, at de fleste bestande er i vækst, hvilket skaber optimisme hos Danmarks Fiskeriforening (DFPO).
Det skriver DFPO i en meddelelse
Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har offentliggjort den videnskabelige rådgivning for fiskebestandene i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat gældende for 2025.
Rådgivningen viser, som det også var tilfældet for 2024, at den positive udvikling i bestandene fortsætter, da det ser ud til, at de fleste er i vækst, skriver Fiskeriforeningen.
I mange år har der været rekordmange kuller, men nu ser det ud til, at rekrutteringen er på vej ned. I hvert fald anbefaler ICES en kvotenedgang for arten.
Det fortæller biolog ved Danmarks Fiskeriforening Michael Andersen, »Der er nedgang i kullerbestanden, men den er altså også kæmpestor. Faktisk fanger fiskerne slet ikke den fulde kvote, derfor gør det heller ikke noget, at den bliver mindre. Den er stadig langt over bæredygtighedspunktet.«
Michael Andersen forklarer videre, at det ellers ser godt ud med de mange arter på listen, hvis man lige ser bort fra hvilling i Kattegat. »Det handler ikke om bestanden, men om nedskrivning af kvoter, da man ikke ved, hvordan bestanden opfører sig.«
Ifølge Michael Andersen kan fiskerne og Danmarks Fiskeriforening godt stå på mål for tidligere udtalelser om, at det går godt med bestandene.
Problem-torsk
Årets rådgivning fra ICES er ikke kun et stort lyspunkt, da der er et lille problembarn i fiske-klassen – nemlig torsken. ICES anbefaler igen en nedgang på kvoten, hvilket ikke giver mening ifølge Michael Andersen.
»Der er jo flere torsk i både den nordlige og sydlige bestand. Grunden til, at man vil nedskrive kvoten, er på grund af en teknikalitet i forhold til dødelighed,« forklarer Michael Andersen. Helt konkret går det ud på, at man vil nedskrive de dødeligheder, der er på hver bestand, med de samme procentdele, som der er på den dårligste bestand.
Den dårligste bestand er den sydlige, og dens tal bliver lagt til grund for den nordliges, som ellers har det bedre. Det skal dog tilføjes, at begge bestande er vokset i løbet af året, men at den ene stadig er mindre end målsætningen.
»Den sydlige bestand er den, der er vokset mest, men det er også den, som er længst fra målsætningen. Og fordi den er lav, sætter man de andre også til at være det. Det skyldes også, at man endnu ikke ved, hvordan de tre bestande blander sig, og derfor vil undgå, at der bliver fanget for mange syd-torsk i Skagerrak og den nordlige del af Nordsøen,« forklarer DFPOs biolog.
Michael Andersen fortsætter, at hvis den endelig kvote ender med at blive mindre, så vil det være et slag i ansigtet på fiskerne.
»Bestandene har det godt, derfor vil det give mening med en rollover. Alt andet vil være en hån for de fiskere, som i mange år har knoklet for at hjælpe bestandene med fremgang.«
Oversigt over ICES’ anbefalinger for fiskerimuligheder for forskellige arter i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i 2025. Tallene i parentes viser ændring i forhold til rådgivning fra sidste år. Rådgivningen for jomfruhummer kommer først til efteråret. Der tages forbehold for fejl og ændringer i tallene, Hold dig opdateret på www.fiskeritidende.dk. Anbefalingerne fra ICES udgør udgangspunktet for de forhandlinger om fiskerimulighederne 2025 for EU’s fiskere, der finder sted på Ministerrådsmødet i Bruxelles til december.