Nogen vil sige, at når samme torsk flere gange, over nogle dage går i samme ruse, er det en torske-dum men glubsk fisk der bare følger sit instinkt. Mens andre modsat vil mene, at det netop er tegn på en særdeles intelligent og meget smart, men også yderst sulten torsk, der går i rusen efter et sikkert måltid og som nu ved, at den efter en tur på båden bare bliver genudsat igen.
Opfattelserne er forskellige og meningerne delte, efter havforsker Terje van der Meeren fra Det Norske Havforskningsinstitut, har oplevet at den samme sultne torsk er gået i rusen ikke kun én gang, men hele fem gange på få uger, så er det vel kun rimeligt, at man tænker sit.
Men det er et faktum, at torsk har en rigtig god læringskurve, det har man tidligere observeret, man aldrig så konsekvent, som set omkring Ø-kommunen Smøla i Norge. Her er havforskerne igang med at undersøge og kortlægge hvorledes opdrætsanlæg påvirker torsken i gydeområderne. Et forskningsprojektet, hvor havforskerne har udlagt omkring 30 ruser i området.
Så chancen for at ramme samme ruse, skulle være til at overse, men ikke desto mindre, er den samme torsk gået i samme ruse, så det er ikke skrækken for at gå i rusen, der afholder den sultne torsk, i at gå i fælden, for den kommer bare igen og igen. Det gratis måltid tiltrækker åbenbart mere, end risikoen for at gå i rusen.
**Havforskeren kender målene på fisken, som også har et finne-klip **
Arbejdet på Nordmøre har varet siden efteråret 2015 og allerede dagen efter torsken gik i fælden første gang, var den atter tilbage i rusen dagen efter, hvor havforskeren atter målte og vejede den, inden den igen blev nænsomt genudsat.
Man er godt klar over, at torsk er meget stedbundne fisk, som ofte opholder sig i samme snævre og nære områder. Havforskeren fra Det Norske Havforskningsinstitut henviser til, at man tidligere har oplevet at torsk går tilbage til samme fangstredskab. Her har torsken gylpet lidt fisk op efter at været kommet op i båden, så meget tyder på, at det har været en bevist handling fra torskens side, om at få et gratis måltid mad.
Det vidner også om en torsk der har en forbavsende evne til at lære ting, hvilket forskerne har set ved flere lejligheder. Men denne specielle torsk, har ikke lært, at hvis den går i rusen, så ender den højst sandsynligt på dørken af en kutter. »Så det er heldigt at netop denne torsk ender her hos os, for havde det været almindeligt fiskeri, så var torsken endt i gryden hos fru Norge og ikke som nu, hvor den får en nænsom og skånsom genudsætning,« smiler den norske forsker.