Men nu har flere spildevandsanlæg indledt forsøg med at rense vandet for medicinrester, så det ikke længere påvirker vores dyre- og planteliv under havoverfladen.
Det er forskere fra Aarhus Universitet der har demonstreret, at det nu er muligt at fjerne mere end 95 procent af de aktive stoffer fra medicinresterne i spildevandet, inden det ledes ud i naturen. I dag fjerner vi kun omkring 20 procent.
Det skriver Aarhus Universitet i en meddelelse
Når du tager medicin mod en infektion, kan rester af medicinen ende i naturen, når din krop ikke optager det hele. Medicinrester fra forskellige lægemidler som hovedpinepiller, antibiotika og antidepressiva findes ofte i spildevandet og kan skade dyrelivet i vandmiljøet. Forskere har dog udviklet metoder til at fjerne disse medicinrester fra spildevandet ved hjælp af ozon og aktivt kul, hvilket reducerer risikoen for skader på naturen.
Eksempelvis kan medicinrester påvirke fiskegæller og ændre fisks adfærd, hvilket kan have konsekvenser for hele økosystemet. Implementeringen af disse teknologier er relativt omkostningseffektiv og viser et voksende fokus på forbedring af vandrensningen i Danmark, hvor spildevandsanlæg i byer som Hillerød, Køge og Aarhus deltager i tests for at rense medicinrester fra spildevandet og beskytte dyrelivet i vandløb, fjorde og bugter.
Læs hele artiklen fra Aarhus Universitet her.