Flere fiskebestande i Danmark er under alvorligt pres på grund af de mange tusinde skarver, der lever og jager i landet. Dette har ført til et fælles opråb fra både Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Fiskeriforening, der opfordrer til handling.
Det kan virke overraskende, at en fugl kan have så stor indvirkning på fiskebestandene herhjemme. Men skarverne, der har været fredet i hele Europa siden 1980’erne, udgør en betydelig trussel for både ferskvands- og saltvandsfiskene. Disse super effektive fiskeædere fortærer omkring et halvt kilo fisk om dagen for hver fugl.
Skarvbestanden i Europa er i dag på et historisk højt niveau, og det er blevet dokumenteret, at skarvens fødesøgning i vandløb er den afgørende faktor for den dårlige tilstand hos flere fiskearter, herunder snæbel, stalling, bækørred og havørred. Undersøgelser fra DTU Aqua viser også, at skarven reducerer antallet af den rød-listede laks med over 50 procent i Skjern Å.
Selv saltvandsfiskearter som torsk, ålekvabbe, ål og skrubbe er under pres fra skarven, og deres bestande falder drastisk, selvom der fiskes mindre end nogensinde før, både kommercielt og rekreativt.
Skarvens prædation i Østersøen er også blevet knyttet sammen med den historisk lave torskebestand, på trods af et totalt stop for målrettet torskefiskeri i hele området og en undersøgelse om skarvens påvirkning af ål viser, at mere end 99 procent af ålene bliver ædt af skarven inden de når kønsmodning, hvilket er en alarmerende situation.
Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Fiskeriforening mener, at situationen er så alvorlig, at der øjeblikkeligt må handles. De insisterer på at rette fokus mod at genskabe gode forhold i de indre farvande og samtidig adressere skarvens indflydelse for at beskytte sårbare fiskebestande både i salt- og ferskvand.
For at sikre bedre vilkår for fiskebestandene foreslår de to organisationer følgende tiltag:
- Forbedret mulighed for regulering af skarver på havterritoriet, især i Østersøen og Kattegat, hvor torskene lider under presset fra skarven.
- Tværnationalt samarbejde, da skarverne bevæger sig på tværs af landegrænser året rundt. Planlægning på tværs af grænserne er nødvendig.
- Øget forskning og dokumentation af skarvens påvirkning på marine fiskearter, især torsk og ål, for at finde en balance mellem skarvens behov og sunde fiskebestande.
- Myndighederne skal tage et større ansvar for skarvforvaltning og ikke overlade det til frivillige. Fiskebestandene er pressede, og myndighederne bør træde i karakter og deltage aktivt.
- Danmarks Sportsfiskerforbund og Danmarks Fiskeriforening vil præsentere deres fælles initiativer og bekymringer for fiskeriministeren og miljøministeren for at søge en løsning på skarvproblematikken og bevare de sårbare fiskebestande i Danmark.