Sønderborg Kommune præsenterer sig selv med store ord og flotte beskrivelser i kommunens »Handleplan for fødevarer 2022-2025.« De fremhæver kommunens strategiske placering som bindeled mellem Skandinavien og det kontinentale Europa og nævner nærheden til storbyer som Flensborg, Hamborg og Kiel samt den veludbyggede infrastruktur med motorvej og lufthavn.
Byrådet har besluttet at fortsætte den fokuserede indsats på fødevareområdet, og penge fra den første plan skal bruges til at implementere den nye handleplan. Planen sætter ambitiøse mål for efterspørgsel efter lokale fødevarer, madkultur og mad-dannelse samt sunde, bæredygtige og klimavenlige fødevarer.
Men har man fuldstændigt glemt fiskene og skaldyrene?
Mens kommunen ønsker at fremstå som et kulinarisk midtpunkt for lokale, sunde og bæredygtige fødevarer, kan man kun undre sig over beslutningen om at smide byens fiskere ud. Ifølge Fiskeritidende.dk er der ikke længere plads til erhvervsfiskeriet i Sønderborg, selvom dette kunne styrke byens image som en førende leverandør af friske råvarer.
Især fisk som søtunge og pighvar, kendt for deres delikate smag og fine tekstur, kunne have været en central del af byens kulinariske tilbud.
Lokalt fangede fisk kunne have inspireret byens indbyggere til bedre og mere bæredygtige måltidsvaner, som handleplanen ellers påstår at fremme.
Kommunen anerkender selv, at mad spiller en central rolle i at forbedre både sundhed og bæredygtighed.
Alligevel prioriterer de udbygning af boliger ved kysten højere end det lokale fiskeri. På trods af Sønderborgs 250 km kyststrækning har byrådet ikke kunnet finde plads til de lokale fiskere. Nu skal de forlade deres kajplads på Sundgade og efterlade faciliteter som lagerhal, isværk og kølerum til nedrivning, så der kan bygges boliger helt ned til kajkanten. I stedet opfordres fiskerne til at søge til Aabenraa. Velbekomme!
Siden 2009 har kommunen haft planer om luksuslejligheder på havnefronten, og efter 15 års forberedelse er løsningen nu at smide fiskerne ud.
Allan Buch næstformand i Danmarks Fiskeriforening og formand i Bælternes Fiskeriforening, har været til møde med kommunen, der efterfølgende har forespurgt, om fiskerne ønsker at forlænge lejemålet med op til 30 måneder. Palle Heinrich, talsmand for fiskerne, understreger dog behovet for en mere langsigtet løsning. Ellers risikerer fiskerne at stå uden tag over hovedet, uden isværk og uden lagerhal.
Så ja, en del af Sønderborg Kommunes handleplan for fødevarer er ét stort bluffnummer.