Derfor søger flere fiskere fra Skotland og Shetland en større forståelse for vindmølleparkernes påvirkninger af havmiljøet og efterlyser en langt mere forsigtig tilgang mht. udviklingen af de mange havvindmølle-projekter i deres område.
De mange og forholdsvis store vind-projekter, der allerede ligger i støbeskeen, kan i værste fald skabe både kaos, men også forårsage store skader på de meget vigtige gyde- og opvækstområder for de vigtigste fiskebestande, advarer de skotske fiskere.
Ifølge fiskeriorganisationen, Shetland Fishermen’s Association (SFA), forkommer der allerede i flere af de planlagte havvindmølle-parker, en stor overlapning mellem de foreslåede havområder til havvind, hvor disse vil konflikte med de yderst følsomme økosystemer for unge fisk samt yngel.
Den nyudnævnte SFA-direktør Daniel Lawson siger i en kommentar, »Fiskearter, der er så afgørende for Shetlands økonomi, som kuller, bliver fordrevet fra områder, hvor fiskeriet har foregået i årtier. Kun to ud af 18 områder, der er øremærket til havvind under den skotske regerings ScotWind, ligger udenfor kullerens gydeområde.«
Ligeledes frygter man, at flere havvindmølle-parker vil påvirke gyde- og opvækstområderne for Skotlands mest værdifulde pelagiske fiskebestande som; makrel, sild og blåhvilling.
SFA-direktør Daniel Lawson appellerer derfor til den skotske regering og offshore-udviklerene, at gennemføre et fuldstændigt og komplet forskningsprogram for bedre at forstå virkningerne af forankring af havvindmølle-parker midt i fiskenes mest sårbare og følsomme gydeområder. Han mener Ministrene skal vedtage forsigtigheds-principper og siden efterleve dem. For som han siger, »selvom fiske-industrien ikke bestrider konceptet med mere vedvarende offshore-vindenergi, betyder dette hastværk, at der vil blive begået fejl, hvor Skotlands produktive og uberørte fiskepladser potentielt kommer til at betale prisen.«
I Norge protesterer fiskere, der oprindeligt støttede udviklingen af offshore vedvarende vind-energi også, fordi påvirkningen af fiskeriet, gydeområderne og havmiljøet ikke er blevet ordentligt afdækket.
Den shetlandske fiskeridirektør Lawson forklarer videre, »Vi skal undgå en situation, hvor fiskearter, der leverer Co2 begrænsende og nærende samt sunde fødevarer, er truet på deres eksistens og i sidste ende risikerer, at deres fiske fisk blive erstattet af fødevareprodukter, hvor Co2 aftrykket er langt højere.
Derfor stiller fiskere nu spørgsmålstegn ved, om ministre og det blå Skotland, overhovedet har taget hensyn til fiskenes gydepladser, i deres hastværk med at bortauktionere store havområder til multinationale havvind-energiselskaber.
ScotWind-licensrunden kickstartede en massiv investering i vindprojekter i Nordsøen. Men fiskerne frygter, at de vil blive skubbet ud af nogle af deres mest givtige og produktive havområder, i dette forcerede tempo, for at udvikle offshore havvind-energi, hurtigst muligt.