Et helt unikt samarbejde mellem havforskere fra DTU Aqua og Sveriges Landbrugsuniversitet samt garnfiskere over 10 år har nu gjort det muligt at sætte ret præcise tal på bifangst af marsvin. Med overvågningsudstyr på fiskernes både har man kunne undersøge meget nøjagtigt omfanget af og forholdene omkring, bifangst af marsvin i det kommercielle garnfiskeri.
Det skriver DTU Aqua og henviser til, at tallene er væsentlig mindre end antaget for godt 20 år siden. Samtidig leverer de 10 års undersøgelser ny og meget konkret viden om, hvordan den nuværende regulering påvirker bifangsterne.
Værdien af disse undersøgelser er utroligt vigtige, specielt i en verden der både er presset på klimaet og biodiversitets-krisen og hvor kravene til fødevareproduktionen også afspejler dette om at være endnu mere bæredygtige i fiskeriet.
Her kommer bifangsten af den lille hval ind
»Der er ingen fiskere, der ønsker at fange marsvin, så fiskerne ønsker selv løsninger til at undgå at fange de små hvaler som bifangst,« fortæller Lotte Kindt-Larsen som seniorforsker hos DTU Aqua
Resultaterne af denne forskning er netop udgivet i den videnskabelige artikel »Knowing the fishery to know the bycatch: bias-corrected estimates of harbor porpoise bycatch in gillnet fisheries«, i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B
En ny matematisk model har meget præcist estimeret, at 2.000 marsvin hvert år går til i dansk og svensk garnfiskeri. Et tal, der er noget lavere end de 5.500 marsvin, man estimerede i slutningen af 1990’erne i Nordsøen alene.
»Vores nye model er meget mere præcis end tidligere måder at estimere bifangst på, fordi den tager højde for en masse forskellige faktorer som f.eks., hvor lange garnene er, og hvor længe de har stået, årstider og arten, der fiskes efter,« forklarer seniorfosker og leder af forskningsprojektet, Lotte Kindt-Larsen.
Du kan læse mere om resultatet af denne forskning omkring marsvin her på DTU Aqua’s side