Det, for Skagen Havn, vigtige fiskeri efter matjessild præger i disse dage havnen. Svenske og norske notbåde lander dagligt, og det skaber stor aktivitet.
Efter at det svenske notfartøj GG 64 Astrid Marie, ankom med årets første last af matjessild søndag den 20. maj, er matjessildesæsonen i gang.
Normalt landes en del af matjessildene over Skagen Fiskeauktion, hvor hollandske opkøbere køber silden i samarbejde med lokale produktionsvirksomheder. Edvin Jensen, Auktionsmester ved Skagen Fiskeauktion, har allerede haft en del laster af matjessild til afsætning igennem fiskeauktionen. Selvom den helt rigtige kvalitet på silden har ladet vente på sig, så forventer han, at matjessæsonen omsætningsmæssigt bliver minimum på højde med 2011.
Opkøberne stiller store krav til kvaliteten af silden. Derfor behandles den altid meget skånsomt, fra den fanges med not, under transporten og når den forarbejdes. Matjessæsonen, som er kort og hektisk, ventes at flade ud omkring 1. juli.
Hvad er en matjessild?
Ordet ‘matjes’ stammer fra Holland, hvor det er den gamle betegnelse for en jomfru. Traditionelt er en matjessild altså en jomfruelig sild – dvs. den er ikke så stor men buttet og blød!
Matjessilden er salt modnet, og spises gerne som fastfood.
Kilde : Skagen Havn