Fiskeriet i Kattegat har længe været en vigtig fælles arbejdsplads for danske og svenske fiskere, men nu trækkes området ind i storpolitiske spændinger mellem stormagter som Rusland og Kina. En stadig mere usikker international situation sætter fokus på vores farvande, hvor både sikkerhed og suverænitet er blevet centrale spørgsmål.
Senest har svensk TV4 rapporteret om mistænkelige bevægelser fra russiske og kinesiske skibe i Kattegat, hvilket skaber bekymring for både fiskere og myndigheder i regionen.
Dette viser, hvordan vores hjemlige fiskevande pludselig bliver en del af det globale spil om magt og kontrol.
To russisk-registrerede skibe har i mindst et døgn cirkuleret i Kattegat mellem Sverige og Danmark. Den svenske Kystbevogtning har reageret og informeret relevante myndigheder samt Danmarks Søværn. Ifølge Kystbevogtningen befinder skibene sig på dansk farvand, men deres formål er stadig uklart.
»Vi kender skibene og har øget opmærksomheden på grund af deres aktiviteter,« udtaler Klas Loven, leder ved Kystbevogtningens operationscenter, til TV4 Nyheterna.
Øget overvågning efter kabelbrud
Efter sabotage mod kabler i Østersøen har både svenske og danske myndigheder skærpet overvågningen af skibstrafik i området. Kystbevogtningen bekræfter, at dette er en del af den øgede beredskab: »Vi følger nøje skibenes bevægelser i lyset af den aktuelle sikkerhedssituation,« siger Klas Loven.
Det ene skib er en SAR-enhed (Search and Rescue), mens det andet er en slæbebåd. Ifølge Marine Traffic afsejlede det ene skib fra en havn nær Kaliningrad, mens det andet forlod Sankt Petersborg i slutningen af december.
Det svenske forsvar er blevet inddraget og bekræfter, at de overvåger situationen. »Vi holder et vågent øje med deres bevægelser,« udtaler Henrik Nyström, presseofficer ved det svenske forsvar.
Samme område som kinesisk skib
Området i Kattegat har tidligere været i fokus, da det kinesiske skib ›Yi Peng 3‹ opholdt sig der i flere uger efter at have krydset de to saboterede kabler i Østersøen. Dengang havde danske, tyske og svenske myndigheder en stærk tilstedeværelse i området.
Denne udvikling viser, hvordan stormagternes aktiviteter skaber usikkerhed i farvande, som ellers er centrale for fiskeriet. Det er nu afgørende, at Danmark og Sverige samarbejder om at beskytte både fiskerne og suveræniteten i Kattegat, mens internationale spændinger eskalerer.